Domstol upphäver valbeslut i Ukraina

En ukrainsk domstol har upphävt valresultatet i det ukrainska presidentvalet nyligen. Resultatet har överklagats och i väntan på domstolens utslag upphävs nu valkommissionens officiella resultatbesked.

Det officiella valresultatet är upphävt men domstolen tar inte ställning till om den utropade segraren, Viktor Janukovytj, kan tillträda som president. Ukrainas administrativa domstol kommer att gå igenom det material som lämnats in av den förlorande kandidaten i presidentvalet, den ukrainska premiärministern Julia Tymosjenko.

Enligt Tymosjenko finns det bevis för att delar av valet inte gick rätt till och hon kräver nu omräkning av alla de cirka 25 miljoner rösterna. Enligt Ukrainas centrala valkommission vann oppositionsledaren Viktor Janukovytj den avgörande presidentvalsomgången med 3,5 procentenheter före Julia Tymosjenko.

Domstolen i Kiev har nu meddelat att den kommer att fälla utslag i frågan före 25 februari, den dag som det ukrainska parlamentet fastställt för installationen av den nye presidenten.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se