Nej till hjärtbyten på Karolinska

I dag beslutade Rikssjukvårdsnämnden att hjärttransplantationer endast får utföras i Göteborg och Lund. Karolinska universitetssjukhuset i Solna förlorar därmed sin rätt att transplantera hjärtan från den 1 juli i år. Men beslutet har redan väckt stark kritik.

Det är Socialstyrelsens rikssjukvårdsnämnd som fattat beslutet om att hjärttransplantationer bör koncentreras till två kliniker i landet. Anledningen är att det görs så få ingrepp att vården måste centraliseras, enligt nämnden.

Det innebär att Karolinska, som har en omfattande transplantationsverksamhet med andra organ, nu inte längre får transplantera hjärtan. De Stockholmspatienter som behöver ett nytt hjärta ska om möjligt få ingreppet gjort i Lund eller Göteborg.

Men beslutet väcker stark kritik. Göran Stiernstedt vid Sveriges Kommuner och Landsting tänker ta upp en diskussion med Socialstyrelsen om problemen med att rikssjukvård betyder att vårdkedjor bryts och att patienter tvingas resa längre.

Det folkpartistiska landstingsrådet Maria Wallhager anser att hela rikssjukvårdssystemet måste omprövas för att bättre fördela den högspecialiserade vården i landet.

Hon menar att en utredning måste ske annars överväger Stockholm att lämna Rikssjukvårdsnämnden.

– Innan den utredningen är gjord tycker jag inte att man kan fatta den här typen av beslut och det tänker vi hävda. Vi kommer också att föra fram kritik mot det sätt som Rikssjukvårdsnämnden har hanterat det här ärendet, säger Maria Wallhager.

Tycker du att hjärttransplantationerna ska fortsätta i Stockholm trots beslutet?

– Ja, till vidare.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se