Britter vill ta efter svenska besparingar

Sverige används som slagträ i den brittiska valkampanjen. Och det är det största oppositionspartiet, de konservativa, som på två olika områden tar till svenska förebilder.

Det har pratats en hel del om Sverige den senaste tiden när de konservativa har dragit igång sin valkampanj. Senast var det partiets talesman i skolfrågor, Michael Gove, som deklarerade att de konservativa vill införa friskolor om partiet vinner valet senare i vår.

Och som han tolkar den svenska förebilden ska det ge både valfrihet och mindre byråkrati.

– Genom att ha nya företag och valmöjligheter för föräldrar driver man ner kostnaderna. Något man har upptäckt i Sverige, säger Michael Gove.

Med minskad byråkrati vill de konservativa spara i den brittiska statsbudgeten. Storbritannien har ett enormt stort budgetunderskott på en bit över 2 000 miljarder kronor och de konservativa vill gå hårt fram med snabba nedskärningar i statens utgifter.

Det är enligt partiets ekonomiske talesman George Osborne i linje med hur Sverige hanterade finanskrisen i början av 90-talet.

– Sverige har agerat tidigt, hanterat problemen och kommit på rätt spår.

Regeringspartiet Labour har än så länge inte använt Sverige som positivt exempel. Skolminister Ed Balls tror att friskolor skulle bli för dyrt och till tidningen Guardian uttrycker han uppfattningen att friskolorna är ett försök som inte har fungerat.

När det gäller ekonomin vill inte Labourregeringen skära alltför snabbt i statsfinanserna, för att inte riskera att den spirande konjunkturuppgången vänder neråt igen.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se