Leijonborg föreslås bli ny SR-ordförande

Förre Folkpartiledaren Lars Leijonborg föreslås som ny ordförande i Sveriges Radio. Det förslaget arbetar nu styrelsen för Public service-bolagens ägarstiftelse med. Men styrelsen är splittrad. Folkpartister och socialdemokrater står bakom förslaget, medan Moderaterna är motståndare till att utse en politiker som Lars Leijonborg till Sveriges Radio ordförande.

Sveriges Radios nuvarande ordförande Ove Joanson avgår i vår från sin post och en ny ordförande ska utses av styrelsen för Public service-bolagens ägarstiftelse.

Styrelsen har under hela sin existens aldrig slutat i oenighet i något utnämningsärende. Men enligt vad Ekot erfar är enigheten mycket nära att spricka när det gäller utnämningen av Lars Leijonborg som Ove Joansons efterträdare.

Moderaterna vill öka avståndet mellan politikerna och Sveriges Radio och Sveriges Television och att det ska vara personer med stor sakkunskap som ska vara ordförande.

Enligt en lagändring som gäller från 1 januari i år är det inte längre regeringen som utser ordförandeposterna. Nu ligger hela ansvaret på ägarstiftelsen.

Den förra socialdemokratiske ministern Lars Engqvist sitter nu som ordförande i Sveriges Television. Detta vill Moderaterna ändra på.

Samtidigt vill Folkpartiet gärna hitta ett bra uppdrag åt sin förra partiledare Lars Leijonborg.

Socialdemokraten Åke Gustavsson har gått ihop med folkpartisten Jan-Erik Wikström mot moderaten Gunnar Hökmark i ägarstiftelsens styrelse.

Moderaterna riskerar alltså att bli överkörda, men samtidigt kan de moderata ledamöterna i så fall reservera sig. Moderaten Gunnar Hökmark vill inte kommentera frågan.

Nytt möte om det ska bli Lars Leijonborg som blir Sveriges Radios nya ordförande blir det i början av mars.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se