Rikssjukvårdsnämndens beslut väcker stark kritik. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Hjärtbyten bara i Göteborg och Lund

Uppdaterad: 17:20
Landets hjärttransplantationer kommer i fortsättningen att göras enbart i Göteborg och Lund. Efter ett beslut i Socialstyrelsens rikssjukvårdsnämnd förlorar Karolinska universitetssjukhuset rätten att transplantera hjärtan.

– Det är viktigt att vi i landet vågar koncentrera viss typ av högspecialiserad vård till färre sjukhus för att man ska bli riktigt duktig på de här verksamheterna på de berörda sjukhusen. För vår del är vi stolta och glada för det, säger Jan Eriksson, nöjd sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Men på thoraxkliniken vid Karolinska var verksamhetschef Jan Hultman besviken.

– Detta är djupt olyckligt. Dränaget av högspecialiserad sjukvård från Stockholmsregionen är beklagligt och svårt att förstå, säger han.

Det blåser redan rejält runt dagens beslut i Rikssjukvårdsnämnden som innebär att Karolinska universitetssjukhuset i sommar mister rätten att transplantera hjärtan.

Anledningen till beslutet är att det görs så få ingrepp i landet att verksamheten måste centraliseras, enligt nämnden.

Men att inga hjärttransplantationer i fortsättningen ska göras i Stockholm är något som upprör folkpartisten Maria Wallhager, biträdande finanlandstingsråd.

– Konsekvenserna blir i det korta förloppet att patienterna självklart får en betydligt längre resväg. Det gäller inte bara patienter utan också anhöriga. I förlängningen innebär det att möjligheterna att bedriva bra forskning och bra utveckling av övrig transplantationsvård försvåras avsevärt inom Stockholms läns landsting. Det kan få katastofala följder för utvecklingen av landstinget, säger hon.

Tycker du att hjärttransplantationerna ska fortsätta inom Stockholmslandstinget trots beslutet?

– Ja, tills vidare.

Fler och fler röster höjs nu för att se över hur den högspecialiserade vården ska fördelas över landet.

Sveriges kommuner och landsting vill diskutera frågan med Socialstyrelsen, säger Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg.

– Ja, jjag tror faktiskt att det är dags att se över den här modellen. Det har ju kommit alltmer kritik och jag är beredd att ta upp en diksussion med berörda landsting, det vill säga de i första hand som har universitetssjukhhus, om man själva i samverkan skulle klara av att koncentrera sina verksamheter, säger han.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

 Samarbete med Radio Stockholm och SR Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista