Utförsäkrade förlorar mycket pengar

De allra flesta som utförsäkrades från sjukförsäkringen vid årsskiftet har fått lägre ersättning i januari. Tvärt emot vad ansvarige ministern Sven Otto Littorin utlovade i december.

Det visar den första preliminära statistiken från Försäkringskassan.

Många av de som nu överförs till Arbetsförmedlingen förlorar tusentals kronor varje månad. En av dem är Mimmi Fritiofzon. Hon får nu drygt 2 000 kronor mindre i månaden.

– Jag tycker man har blivit förd bakom ljuset. Jag hade inte räknat med att det skulle vara så här stor skillnad.

Det är nu klart att 14 300 sjuka utförsäkrades vid årsskiftet. Strax före jul berättade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin att de som accepterade att flyttas över till Arbetsförmedlingen inte skulle drabbas ekonomiskt. Tvärt om.

– Majoriteten av de som nu lämnar sjukförsäkringen och går över och får den här introduktionen på Arbetsförmedlingen. De kommer faktiskt att få lite mer i plånboken än man hade när man var sjukskriven, sade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.  

Men så har det inte blivit. Av de 11 500 personer som hittills har flyttats över till arbetsförmedlingen var det 73 procent, eller över 8 300 personer som fick lägre ersättning i januari, än de fick som sjukskrivna.

Visserligen är det flera tusen utbetalningar som fortfarande är preliminära, och många kommer att få högre ersättning nästa månad. Men redan nu står det ändå klart att arbetsmarknadsministerns påstående att en majoritet skulle få högre ersättning är felaktigt.

De som nu förlorar mest på förändringarna är både de som aldrig har kommit in på arbetsmarknaden och de som har haft ganska bra inkomster, innan de blev sjuka. Den som har en månadslön på mer än 26 500 förlorar över 4 000 kronor i månaden, jämfört med sjukpenningen.

Mimmi Fritiofzon är försäljare på Posten och jobbar nu halvtid. Sedan hennes sjukpenningdagar tog slut vid årsskiftet får hon alltså klara sig på 2 000 kronor mindre i månaden.

– Hyran blir ju inte lägre för att jag får mindre pengar, eller maten blir inte billigare. Utan jag står ju med samma utgifter som innan.

Hur ska du lösa det här rent praktiskt?

– Ja, jag vet inte. Jag vet inte vad vi ska dra in på. Min man har två jobb för att vi ska få det att gå ihop. Hur länge han orkar med det, det vet jag ju inte, säger Mimmi Fritiofzon som har opererat bort en cancertumör i hjärnan.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se