Saabhandlare i Holland hoppas på Spyker

Spykers köp av Saab Automobile är fortfarande inte helt klart men Saabhandlarna i Nederländerna räknar med att få en extra skjuts i försäljningen när Spyker tar över Saab.

Det senaste året var inte ett av de bästa, säger Dirk Steeman, Saabhandlare i Holland.

– Långt ifrån alls, det har varit ett mycket svårt år. Vi har en bra serviceavdelning, så underhållet på bilarna har hållit oss ovanför vattenytan, säger Dirk Steeman.

Förra året var ett tufft år för Saab-handlaren Dirk Steeman här i holländska Haarlem. Firman gick runt tack vare servicejobb och reservdelar.

Holländarna beskriver Saab som en exklusiv och mycket säker bil men märket är betydligt mindre än till exempel Volkswagen och Toyota.

Nederländerna är också en av Saabs mindre marknader. Toppåret 2006 såldes drygt 3 500 Saabar i Nederländerna, samma år såldes nästan 25 000 i Sverige.

Dom 27 Saab-handlarna i Nederländerna drabbades förutom av GM:s utdragna process med Saab och den ekonomiska krisen av ytterligare en motgång när den nederländska Saab-importören Kroymans gick i konkurs förra året.

Försäljningen stoppades under en period när handlarna varken fick in bilar eller reservdelar.

Men nu är Dirk Steeman hoppfull. Han tror att just de nederländska Saab-handlarna kan dra extra nytta av att det är Spyker, som är mycket känt i Nederländerna, som köper Saab. Framför allt kommer marknadsföringen att vinna på affären säger han. 

Catarina Friskman, Haarlem
catarina.friskman@sr.se