Mahmoud al-Mabhouh begravdes 29 januari. Foto: Bassem Tellawi/Scanpix.

Mossad tros ligga bakom Hamasmord

Det har kommit nya uppgifter om mordet på en Hamasledare i Dubai nyligen. Bland annat ska mördarna ha använt brittiska pass.

Många har redan kallat historien "mer invecklad än en agentroman". Det handlar om mordet på Hamasoperatören Mahmoud al-Mabhouh på ett lyxhotell i Dubai för en knapp månad sedan.

Nu har det visat sig att mördarpatrullen - som förmodas vara den israeliska underrättelsetjänsten Mossad- använde falsk identitet: namn och pass som bland annat tillhörde livs levande israeler med dubbla medborgarskap - både brittiska och israeliska. I Storbritannien är man inte road och i Israel höjs röster för att Mossadchefen ska avgå.

Operationen var professionell. Allt rullade som smort - men tyvärr gjorde övervakningskamerorna också skrev den israeliska dagstidningen Maariv när bilder på mördarpatrullen kablades ut över hela världen. Man ser två av dem utklädda i tenniskläder kliva ur hissen tillsammans Mahmoud al-Mabhouh, strax före mordet.

Polisen i Dubai har publicerat passfoton på de misstänkta mördarna - samtliga förmodas ha rest till Dubai på förfalskade pass med stulna identiteter - framförallt ska man ha använt sig av brittiska medborgare som emigrerat till Israel. Och en av dem, Paul John Kelly, beskriver hur han vaknade på morgonen och fann sitt liv förvandlat till en spionfilm. Någon hade rest till Dubai i hans namn på ett förfalskat pass.

"Jag har inte varit utanför Israel på två år och nu är jag efterlyst", säger Paul John Kelly.

Den israeliske Londonambassadören har kallats upp till ett möte på brittiska UD nu på förmiddagen där han väntas ställas inför besvärande frågor om de förfalskade brittiska passen.

Israel varken bekräftar eller dementerar mordet, men när det inträffade, hyllades det i tidningen Jerusalem Post, som ett bakslag för ondskans axelmakter. Den mördade Mahmoud al-Mabhouh var med och grundade Hamas militära gren Izz al-Din al-Qassam och enligt Israel befann han sig i Dubai för att slutföra en vapenaffär med Iran.

Om det är Mossad som ligger bakom mordet, är det inte första gången man använder utländska förfalskade pass.

Det finns flera likheter mellan mordet på Mabhouh och det misslyckade mordförsöket på Hamasledaren Khaled al-Mashaal 1997. Då använde Mossadagenterna kanadensiska pass när de försökte mörda Mashaal med en giftampull i örat. Det mordförsöket misslyckades och ledde till att Israel på ett nesligt sätt tvingades skicka ett motgift som räddade livet på Mashaal.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista