Kvinnor saknas i bolagsledningar

Uppdaterad: 08:22
Det är fortsatt stor brist på kvinnor i storbolagen ledningar. Det visar en genomgång av de 20 största storbolagen. I verkstadskoncernen Sandvik till exempel finns inte en enda kvinna i ledningen.

Sandviks informationsdirektör, Anders Wallin, säger att bolaget har haft svårt att hitta kvinnor med gedigen teknisk bakgrund.

– När de här personerna rekryterades, det är ju många år sedan, fanns det inte några kvinnor på den nivån med den gedigna tekniska bakgrund som efterfrågades som ansågs lämpliga.

– Ingen är rekryterade varken till ledningsgruppen eller någon annan grupp för att han är just man eller hon är just kvinna utan det är lämlighet och kompetens i olika avseenden som styr, säger Anders Wallin.

Den genomgång som Svenska Dagbladet har gjort av de 20 största börsbolagens ledningar visar att av 217 personer i ledningspositioner är endast 35 kvinnor. Det motsvarar 16 procent. Men flera av bolagen har inte en enda kvinna i ledningen.

Bolagen som saknar kvinnor i sina ledningar är verkstadskoncernen Sandvik, lastbilstillverkaren Scania, låstillverkaren Assa Abloy och tobaksbolaget Swedish Match.

I banksektorn däremot är kvinnorepresentationen bättre. Exempelvis är hälften kvinnor i Swedbanks ledning, och i banken SEB:s ledning är en tredjedel kvinnor. Sämst av bankerna är, den delvis statligt ägda Nordea, där en av sex personer i en ledande befattning är kvinna.

Anders Walin, informationsdirektör på Sandvik ser det orsaken till den låga andelen kvinnor i ledningen till att det saknas kvinnor att rekrytera.

– De företag som har kommit långt i det här avseendet är inte tunga industriföretag, det är andra typer av branscher. Det är återspegling av hur rekryteringsunderlaget ser ut, säger Anders Wallin på Sandvik.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista