ABB:s vd Joe Hogan.

ABB:s vinst både upp och ner

Uppdaterad: 12:55
Botten är nådd och antagligen passerad för svensk-schweiziska elektroindustrikoncernen ABB. Vinsten blev klart högre under slutet av 2009 jämfört med samma period året innan när finanskrisen tog struptag på världskonjunkturen.

När en vändning kan vara på väg visar det sig också att Asien, Afrika, Ryssland och Latinamerika står för mer än hälften bolagets orderingång. Det säger ABB:s vd Joe Hogan.

Ner 19 procent i USA, Europa och Japan och upp 15 procent i utvecklingsländerna. Enligt Joe Hogan finns den framtida expansionen för ABB främst utanför de gamla industriländerna.

Något som visar sig i nya fabriker, till exempel en i Vietnam, som tillverkar produkter som ingår bolagets stora system för överföring och styrning av elkraft.

En kvartalsvinst på nästan an 800 miljoner dollar är en följd av att bolaget drog ner sina egna kostnader. Men framåt finns förhoppningar om en återhämtning i världskonjunkturen som gynnar ABB.

Klimatproblem och knapphet på resurser passar bolaget som hand i handske, till exempel med styrsystem för el från vindkraftverk, el från solceller, energisnåla höghastighetståg och effektiva kraftsystem för högspänd likström, som en 200 mil lång överföring i Kina med en spänning på 800 000 volt.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista