Attunda tingsrätt i Stockholm. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Inget skadestånd till styckmordsfriade

Uppdaterad: 12:42
De två läkare som tidigare varit misstänkta för ett tjugofem år gammalt styckmord på en kvinna, får inget skadestånd från staten. Enligt Attunda tingsrätt har några fel begåtts, främst under polisutredningen. Men det räcker inte, säger rättens ordförande Sten Falkner.

- Vi har alltså inte funnit att det är bevisat att de haft någon betydelse. Sedan kan de ju ha haft det i alla fall. Men vi har inte gjort annan bedömning.

Det är en enhällig tingsrätt som konstaterar att läkarna inte lyckats visa att det är de felaktigheter de menar begåtts, som lett till de skador de yrkat 40 miljoner i skadestånd av staten för.

Det handlar alltså om de båda män, kallade obducenten och allmänläkaren, som först åtalades och fälldes i tingsrätten misstänkta för att ha styckmördat en 27-årig kvinna vid namn Catrine i Stockholmsområdet för över 25 år sedan.

Svea hovrätt rev upp den domen och efter ny rättegång friades de. Men i domskälen slogs det fast att de styckat kroppen. Ett brott mot griftefriden som var preskriberat och inte kunde överklagas.

Påföljande år har de beskrivit som mycket hårda, med mordhot riktade mot sig och självmordsförsök. Och ingen av dem har kunnat arbeta som läkare eftersom de fick sina läkarlegitimationer indragna.

Läkarna har via ombud hävdat att sammanlagt 139 fel begåtts mot dem. Enligt rätten får de rätt i att 27 av dessa fel begåtts, främst under polisens förundersökning, där till exempel vittnesuppgifter inte redovisats ordentligt.

Men det är uppgifter som ändå inte påverkat processen enligt domen i dag., säger rättens ordförande Sten Falkner. 

– Med de 27 felen vi hittat så har vi gjort så kallade kumulationer. Det vill säga, vi har lagt ihop dem, och sett ifall allt det som kommit fram skulle lett till en annan utgång i åtalsfrågan och domstolshanteringen. Vår bedömning är alltså att det inte är bevisat.

Skadeståndet uteblir alltså, och läkarna ska nu stå för rättegångskostnader på drygt 310 000 kronor. Så här säger deras ombud Kajsa Blomgren.

– Vi reagerar bland annat på att rätten har konstaterat att fel har begåtts. Sedan har man klarat sig undan, så att säga, genom att säga att de felen har inte i sig direkt orsakat den här skadan och det här lidandet.

Kommer ni att överklaga domen?

– Ja, för det finns så pass mycket märkligheter i domen att det finns skäl att låta hovrätten rätta upp det här.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista