Rotavdrag kontrolleras noggrannare

Skatteverket har tagit för vana att berätta om en del av de kontroller som görs i förväg, och i år ska Skatteverket bland annat satsa extra på att kontrollera rotavdragen.

– Rotavdragen är stora pengar och vi ska nu följa upp och se hur det ser ut i tillämpningen av det här regelverket, säger Jan-Erik Bäckman, analyschef på Skatteverket.

Hur menar du då, tillämpningen?

– Hur det fungerar med utbetalningarna och att pengarna går till rätt mottagare och att det finns rätt underlag och så.

Att det verkligen handlar om arbeten och att det inte är förtäckta materialkostnader och så vidare?

– Javisst, att man följer regelverket och att det är rätt underlag och sådär, säger Jan-Erik Bäckman.

Rotavdraget har blivit något av en succé, och långt populärare än vad regeringen förutspådde när det lanserades i slutet av 2008.

Bara sedan 1 juli förra året har Skatteverket tagit emot 250 000 ansökningar, och utbetalningarna hamnar på nästan 5 miljarder.

För Skatteverkets del har det betytt betydligt mer arbete med ansökningar om rotavdrag än väntat. Nu blir just rotavdrag en av de saker som granskas extra noga.

Skatteverket ska också satsa på att tipsa allmänheten om några av de vanligaste små missarna som görs i deklarationerna, och som gör att hanteringen av deklarationerna tar längre tid.

Skatteverket ska också göra fler, som det heter, internationella kontroller, eftersom allt fler länder har skrivit på samarbetsavtal i kölvattnet av debatten om skatteparadis.

Dessutom ska man se till att kontrollera 50 000 butiker, caféer och andra företag inom den så kallade kontanthandeln, för att se till att de har tagit till sig den nya lagen om godkända kassaregister.

– Vi kommer att ha en väldigt mjuk inställning till det här. Det är viktigt nu i början att man har beställt sina register och sedan efter hand så kommer de att levereras. Vi kommer att ge det här året till att man får det här på plats. Därför kommer det att vara mjuk tillämpning i början här, säger Jan-Erik Bäckman, analyschef på Skatteverket.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se