Sven Otto Littorin

Littorin: "De flesta utförsäkrade får mer"

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin håller fast vid sin bedömning att de flesta som får slut på sina sjukpenningdagar kommer att få högre ersättning när de nu flyttas över till Arbetsförmedlingen.

I morse berättade Ekot att nästan tre fjärdedelar av de som hittills har utförsäkrats tvärtom har fått lägre ersättning.

Men arbetsmarknadsministern står alltså fast vid sin tidigare hållning.

– Att dra slutsatser av en månads överströmning är väldigt svårt. Det är fortsatt vår bedömning att en majoritet av de som lämnar och kommer över får en högre ersättning, säger han.

Det står nu klart att 14 300 sjuka utförsäkrades vid årsskiftet, och strax före jul berättade arbetsmarknadsministern att de som accepterade att flyttas över till Arbetsförmedlingen inte skulle drabbas ekonomiskt.

Men nu visar alltså de första siffrorna från Försäkringskassan att av de 11 500 personer som hittills har flyttats över så var det 73 procent, eller över 8 300 personer, som fick en lägre ersättning i januari.

Arbetsmarknadsministern har fortfarande inte sett de här siffrorna, men han säger att när det finns mer statistik så ska det här redas ut ordentligt.

– Jag vill naturligtvis att det ska gå ett tag, och sedan ska det göras en ordentlig bedömning, säger Sven Otto Littorin.

Försäkringskassan vill i dag inte uppskatta hur många som kommer att förlora på förändringarna på längre sikt. Det går inte heller att få svar på hur många av januaris beslut som är preliminära.

Klart är i alla fall att cirka 4 400 personer fick den allra lägsta ersättningen på 223 kronor per arbetsdag, i januari.

Där ingår både de som aldrig har kunnat ta ett vanligt jobb och de som inte har fått sina slutgiltiga besked om ersättning.

Hittills har de som inte tidigare haft något jobb kunnat få knappt 8 500 kronor per månad från sjukförsäkringen. Hos Arbetsförmedlingen får de nu i stället drygt 4 800.

De som har det allra sämst förlorar alltså över 3 500 i månaden.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista