Handelsbanken bäst i klassen

Handelsbankens bokslut i dag visar att den fortsätter att vara bäst i klassen. Låga kreditförluster till skillnad från de övriga bäddar för starkt resultat även om också Handelsbanken gjorde en lägre vinst 2009, säger vd Pär Boman.

– Med tanke på att det har varit ett rätt ovanligt år känns det bra att vi nu kan lämna fram ett årsbokslut som i stort sett är ett vanligt årsbokslut. En vanlig rapport ett ovanligt år.

Årsvinsten blev 13,7 miljarder kronor och det var lite lägre än 2008 då den blev 15,3 miljarder.

Kreditförlusterna nådde 3,4 miljarder kronor, vilket är lågt jämfört med konkurrenterna. Och de båda intäktskällorna ränte- och provisionsnettot ökade under året.

Det leder till ökad utdelning för aktieägarna också, 8 kronor per aktie för 2009, upp från 7 kronor 2008.

Och medan de andra bankerna har satsat i Baltikum kastar Pär Boman blickarna mot de brittiska öarna, och avslöjar samtidigt bankens framgångsrecept.

– Storbritannien är ett land med väldigt många orter som inte har ett handelsbankskontor, och det lockar väl.

Om du får skryta lite, varför går det så bra för Handelsbanken?

– Det finns ingen hemlighet, utan vi försöker lyssna på hur kunderna vill ha en bankrelation. Vad kunder säger i dag är att man är trygg och tycker att det känns bra om det finns ett bankkontor och vill gärna bli igenkänd på det här bankkontoret, och ringer jag in tycker jag att det är toppen om någon kan känna igen mig på rösten. Då betyder kontoret mycket, men också internettjänsten och hur man får det här att samverka. Det är det vi tar utgångspunkt i, och det finns ingen annan hemlighet.

Om man tvingas välja: att bli kund eller köpa en Handelsbanksaktier?

– Det valet behöver man aldrig göra!

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se