Djurrättsaktivister stoppade modeveckan

Uppdaterad: 16:36
Den här veckan pågår Stockholms modevecka. När arrangörerna hade modevisning för pressen i Nacka i dag, så tog sig djurrättsaktivister in i lokalerna.

Tomas Jonasson är vd för Stockholm Modecenter som är en av de större arrangörerna.

– Det är inköpsvecka den här vecka, och klockan 11 skulle vi ha vår första modevisning där vi bjuder in pressen. I samband med det så har ett femtontal djurrättsaktivister tagit sig in på den här visningen genom att utge sig för att vara journalister. De har kedjat fast sig i vår inredning, stolpar, trappräcken etc. Och ropar och skriker, och har på så sätt förstört den här visningen, säger Tomas Jonasson, vd för Stockholm Modecenter.

En av djurrättsaktivisterna, Malin Gustavsson, motiverade auktionen:

– Att krossa pälsindustrin helt enkelt och få ett stopp av pälsfarmning. Det finns 90 minkfarmar kvar i Sverige. Att få igenom ett förbud på de farmarna som finns kvar, och dessutom få ett förbud av import av päls till Sverige.

Arrangörerna avbröt modevisningen. Modellernas säkerhet var i fara sa stylisten Kim Sylwander.

– De känner sig personligt hotade. Det är människor som jobbar backstage och som kommer att komma ut och bära kläder, kanske päls. Och då känner de sig rädda. Där tycker jag att gränsen får dras. Man får absolut ha sina åsikter, och man får absolut gärna ställa sig utanför och demonstrera. Men agerar man hotfullt så tror jag att det är kontraproduktivt, säger stylisten Kim Sylwander.

Annika Digreus
annika.digreus@sr.se

Jenny Goldkuhl
jenny.goldkuhl@sr.se