Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Många av soldaterna är skärrade"

Publicerat torsdag 18 februari 2010 kl 15.17

I dag kom de soldater som ingick i samma pluton som de två män som sköts till döds i Afghanistan för två veckor sedan till Arlanda.

De är nu hemma på ledighet i tre veckor, innan de ska tillbaka. Men en soldat har valt att inte åka tillbaka. Det säger plutonchefen Daniel Nybling.

– I dagsläget har vi en soldat som har sagt upp sig.

Med anledning av den här händelsen?

– Ja, en sådan här händelse påverkar soldater på olika sätt och vissa tar det hårdare än andra. Och vissa behöver längre tid för att bearbeta det som har hänt. Det är fullt förståeligt.

Med blommor i händerna stod de anhöriga och väntade på Arlanda. Tre timmar försenade, till följd av ett strömavbrott, kom de omkring 30 soldaterna till Sverige. De kommer nu vara hemma i tre veckor innan de ska tillbaka till Afghanistan igen.

Flera av soldaterna var med i samband med beskjutningen mot plutonen för knappt två veckor sedan, då två av deras vänner sköts till döds. Också en afghansk tolk dödades i attentatet och en soldat skadades lindrigt.

I dag kom också den undersökningskommission hem som ska undersöka omständigheterna kring attacken. Den första rapporten ska vara klar i mars.

På plats i Afghanistan har soldaterna fått krishjälp och talat mycket om det som hänt. Daniel Nybling är ny plutonchef och efterträder de stupade officerarna.

– Många av soldaterna är naturligtvis skärrade av det som har hänt, men krisbearbetningen och krishanteringen har skett på ett mycket bra sätt. Under omständigheterna mår de bästa soldaterna så bra de kan.

Du är ny plutonchef, hur känner du inför det som har hänt?

– Det är givitvis en tragisk händelse men det är också viktigt att påtala att det är ett allvarligt område vi befinner oss i och sådant här kommer att kunna hända.

Känner du någon oro inför framtida uppdrag?

– Oro skulle jag inte vilja påstå, men man har ju en beslutsamhet och en vaksamhet när man åker ut och löser sina uppgifter.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".