Storbritannien kräver Israel på svar

Mördarna av palestinska Hamas ledare använde sig av förfalskade brittiska pass och det har upprört Storbritanniens regering. I dag kallades Israels Londonambassadör upp till brittiska UD.

Det här är allvarligt, sa utrikesminister David Miliband efteråt.

Brittisk polis ska nu på premiärminister Gordon Browns uppmaning försöka gå till botten med hur identiteterna från sex brittiska medborgare bosatta i Israel kunde användas av mördarna och den brittiska regeringen förväntar sig att Israel hjälper till i utredningen.

Israels ambassadör Ron Prosor säger att han vid dagens möte inte hade kunnat bidra med någon information.

Efter att mördarna hade registrerats av ett flertal övervakningskameror är polisen i Dubai övertygad om det var den israeliska säkerhetstjänsten Mossad som utförde mordet på Mahmoud Al Mabhouh som tros ha varit i Dubai för att köpa in vapen till Hamas.

Israel varken bekräftar eller dementerar inblandning i mordet. Den brittiske utrikesministern David Miliband vill inte spekulera innan utredning är klar.

Storbritannien och Israel har haft en liknande dispyt tidigare. För över 20 år sedan ertappades nämligen en israelisk agent med flera förfalskade brittiska pass och Israel lovade då att det inte skulle upprepas.

I grannlandet Irland kräver också regeringen i dag svar från Israel. Tre av mördarna hade nämligen förfalskade irländska pass.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se