1 av 2
Många oroar sig för säkerheten på OS-anläggningarna i och runt OS-staden Vancouver i Kanada. Foto: Anja Niedringhaus/Scanpix.
2 av 2

Kritik mot säkerheten i OS i Vancouver

Anja Pärsons krasch i går var bara det senaste exemplet på händelser som har lett till kritik mot de ansvariga för OS i Vancouver för bristande säkerhetsplanering vid tävlingarna.

Anja Pärsons vådliga krasch var en av många i damernas störtloppstävling i går, och det får nu direkta konsekvenser.

Det sista hoppet före mål ska nu göras något enklare inför dagens superkombination, men de ansvariga anser inte att det gjordes något fel i går.

Att vädret slog om och gjorde banan isigare är inget som gör att loppet ska ställas in, säger en representant för Internationella skidförbundet, som också menar att de tävlande är vana att handskas med att de inte får göra tillräckligt många träningsåk i en bana.

Kritikerna menar dock att arrangörerna är så pressade över alla tävlingar som har flyttats på grund av väderproblem att de nu stressar igenom det alpina OS-programmet.

Kritik fick ju arrangörerna även för banan kring damernas sprintskidåkning, då storfavoriten Petra Majdic på uppvärmningen åkte av banan och fortsatte ner in i ett dike och in i ett träd.

Majdic själv kritiserade bristen på skyddsbarriär vid olycksplatsen, något arrangörerna säger sig ska titta på men banan var godkänd av Internationella skidförbundet.

Andra missar som till exempel de felaktiga starterna vid jaktstartsloppet för skidskyttarna och trasiga ismaskiner som försenar skridskolopp gör också att arrangörerna är under stor press.

Mest diskussion har det självklart varit kring den georgiske rodelåkaren Nodar Kumaritasjvilis dödsolycka i ett träningsåk. Bland annat det georgiska rodelförbundet anklagar arrangörerna för otillräckliga skyddsbarriärer kring banan, men de försvarar sig också med att banan är internationellt godkänd och att det inte har varit några problem tidigare.

Otursförföljda eller inte, listan av misstag och problem har blivit alltför lång för arrangörerna att kunna avfärda den.

Det talas om krismöten inom den Internationella olympiska kommittén och i arrangörskommittén.

Oron bottnar inte bara i omsorg om de tävlande utan även i att de Olympiska spelens image har fått sig en kraftig törn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista