Dalai lama i washington

Obama får kontroversiellt besök

Efter att ha skjutits upp i flera månader möts USA:s president Barack Obama och den tibetanske exilledaren Dalai lama i Vita Huset i dag.

Kina hävdar att mötet kommer skada förhållandet med USA. Kina varnar för att Dalai lama är en ulv i munkkläder, men trots Kinas upprörda varningar tar Barack Obama nu emot den tibetanske andlige ledaren Dalai lama i Vita Huset.

De två nobelpristagarna ska diskutera både Tibetfrågan och globala ämnen, sa Dalai lamas talesman när den tibetanska delegationen landade i ett snötäckt Washington.

Det blir ett möte utan tv-kameror eller journalister närvarande. Samtalen ska inte hållas i Ovala rummet, där utländska statschefer brukar tas emot, utan i ett rum med mindre symbolisk tyngd.

Det är ett privat möte, betonar Obamas presstalesman. Men Obamas försök till diplomatisk balansgång verkar inte imponera på Kina.

Kinas ledning anklagar Dalai lama för att uppvigla separatiströrelsen i Tibet, och varnar för att Kinas förhållande till USA kommer att försämras nu när Obama tar emot exilledaren.

Dalai lama har stort stöd här i USA och har varit en flitig gäst i Vita huset, inbjuden av varje president de senaste tjugo åren.

Obama skulle ha tagit emot Dalai lama redan i höstas men sköt upp det mötet, i ett uppenbart försök att blidka Kina.

Sen dess har Obama fattat flera beslut som upprört Peking, bland annat en planerad vapenförsäljning till Taiwan.

Mötet i dag kommer att kyla ned relationerna till Kina ytterligare.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se