S-kritik mot arbetsmarknadsministern

Socialdemokraterna kritiserar nu arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin som i december lovade att en majoritet att de långtidssjuka kommer att få högre ersättning när de utförsäkras.

Men tre fjärdedelar av de som hittills har överförts till Arbetsförmedlingen har tvärtom fått sänkt ersättning. Det upprör Socialdemokraternas talesperson i socialförsäkringsfrågor, Veronica Palm.

– För den människa som betalade sina räkningar i januari, så har det betydelse att ministern i december säger att de flesta kommer att få höjd ersättning. Man får sänkt, från en väldigt låg ersättning. Det är människor som redan lever under knappa förhållanden.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin håller fast vid sin bedömning att de flesta som får slut på sina sjukpenningdagar kommer att få högre ersättning. Enligt honom behövs det ett större underlag innan man kan dra några slutsatser.

Under hela 2010 handlar det om totalt cirka 50 000 människor som kommer att utförsäkras.

På Försäkringskassan vill man i dag inte uttala sig om hur många av dem som kommer att få sin ersättning sänkt. Det som är klart är att både de som aldrig har kunnat ta ett vanligt jobb, och de som har en lön på över 20 000 kronor i månaden kommer att förlora på de nya reglerna.

För båda de här grupperna handlar det om mycket pengar, upp till 4 000 kronor varje månad. Enligt arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är det här helt enkelt en logisk konsekvens av flytten till Arbetsförmedlingen.

– Vi har ett system i Sverige där vi har ett tak i a-kassan. Det gäller samtliga arbetslösa. Det är ett system som man naturligtvis kan diskutera. Men de som tycker att vi ska ta bort taket, eller höja taket, måste svara på frågan: Var ska vi ta de pengarna ifrån?

Sjukförsäkringen ger ersättning sju dagar i veckan, medan a-kassan beräknas på fem ersättningsdagar och maximalt cirka 15 000 i månaden. Mimmi Fritiofzon blev förvånad när hon fick sin ersättning för januari.

– Jag ringde till min handläggare och sa att det här kan inte stämma. Det är nästan hälften, 60 procent, av vad jag räknat med att få. Då sa hon att jag inte får lördag och söndag. Det visste inte jag, säger Mimmi Fritiofzon som är opererad för en hjärntumör.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se