EKONOMIPROFESSOR:

Spaniens ekonomi liknar inte Greklands

Den senaste tiden har den ekonomiska krisen i Grekland fått stor uppmärksamhet. Det spekuleras nu om den krishärden kan smitta av sig till den betydligt större spanska ekonomin. Men Antonio Ciccone, ekonomiprofessor vid Pompeu Fabra-universitetet i Barcelona anser att det knappt finns några likheter mellan de två ländernas ekonomi.

Liksom Grekland väntas Spaniens ekonomi krympa det här året. Och båda länderna har stora underskott i statens finanser. Spanien har också en arbetslöshet på nästan 20 procent, långt högre än Greklands.

Enligt Antonio Ciccone går det ändå inte att dra några direkta paralleller mellan de två medelhavsländerna. Grekerna dras med en offentlig skuldsättning på 115 procent av bruttonationalprodukten. Det är den största inom hela EU. Medan Spaniens skuldsättning är på runt 40 procent, lägre än Tysklands.

I grunden så är skillnaderna stora, anser han. Men att också det statliga budgetunderskottet måste ned har spanjorerna förstått, säger han. Nu när sötebrödsdagarna från fastighetsboomen fått ett abrupt slut.

Arbetslösheten på nästan 20 procent då? Där håller Antonio Ciccone ändå med olyckskorparna. Den måste ned, och då krävs det reformer som får ut människor på arbetsmarknaden. Reformer som bland annat Sverige genomfört, säger Antonio Ciccone, ekonomiprofessor vid Pompeu Fabra Universitetet i Barcelona.

Sören Granath
soren.granath@sr.se