Militärkupp mot presidenten i Niger

Presidenten Mamadou Tandja har tillsammans med ministrar i regeringen förts bort av kuppmakarna och sägs ha förts till en militärbarack i utkanterna av huvudstaden Niamey.

Tre eller fyra regeringssoldater uppges ha dödats. De reguljära programmen i den statliga radion sänds inte längre. Istället spelas nu bara militärmusik.

Allt skedde mycket snabbt kring lunchtid. Skottlossning hördes och rök sågs stiga upp från presidentpalatset i Niamey, enligt ögonvittnen. Kuppförsöket tycks ha utförts av soldater.

Kuppen är ännu ett tecken på att krisen i Niger har djupnat ytterligare. Missnöjet med president Mamadou Tandja började 2008. Då stod det klart att han planerade att sitta kvar en tredje mandatperiod trots att han tidigare hade lovat att lämna presidentposten i december i fjol efter tio år vid makten.

Men under fjolåret upplöste han parlamentet, genomförde grundlagsförändringar och en omstridd folkomröstning som gav honom en omstridd rätt att behålla makten.

Detta har utlöst protester från oppositionspartier i Niger och senast i söndags demonstrerade 10 000 människor i Niamey och krävde att grundlagsändringen tas tillbaka.

Det har också lett till internationella protester och till att Niger har uteslutits ur den västafrikanska samarbetsorganisationen ECOWAS, som nu också fördömer kuppförsöket.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista