Byggen övergavs efter kraschen. Foto: Arturo Rodriguez/Scanpix.

Spaniens bostadskris fortsätter

Den spanska bostadsbubblan som sprack för två år sedan fortsätter att påverka många spanjorer.

Ännu märks ingen vändning på krisen och German Flores, vice vd på ett av Barcelonas största byggbolag, säger att priserna på bostäder i vissa fall halverats.

I Barcelonas utkanter har priserna rasat med upp till 50 procent. Ändå är det svårt att hitta köpare och nästan inget byggs i dag säger German Flores och blickar ut över en öde byggarbetsplats. Här skulle hans företag ha byggt 142 nya lägenheter men bygget har stått stilla i två år.

Så ser det ut över hela Spanien. Efter år av snabbt stigande priser, överproduktion på bostäder och spekulation rasade allt som ett korthus.

En bidragande orsak var att de tidigare så köpstarka britterna tappat intresse för att ha ett andra hem i Spanien när det egna pundet började tappa i värde.

Bostadskraschen tillsammans med ett stort statligt budgetunderskott och en skyhög arbetslöshet gör att många nu spekulerat i att Spanien är lika illa ute som det krisdrabbade Grekland. 

Antonio Ciccone, ekonomiprofessor vid Pompeu Fabra Universitetet i Barcelona, anser att det ändå inte går att dra några paralleller mellan de två Medelhavsländerna och att den betydligt större spanska ekonomin i grunden är sundare än den grekiska.

Däremot har vi ännu inte sett slutet på fastighetskrisen. Den vänder först nästa sommar, tror han.

Sören Granath
soren.granath@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".