Iran kan vara på väg mot kärnvapen

För första gången säger FN:s kärnenergiorgan IAEA att man befarar att Iran arbetar på att framställa sin första kärnstridsspets.

I en hemlig rapport som flera nyhetsbyråer har tagit del av skriver IAEA bland annat att det är bekräftat att Iran har lyckats med en 20-procentig urananrikning.

IAEA beskriver också Irans motstånd mot FN-inspektioner som oroande. Tidigare har IAEA tonat ner sannolikheten att Iran försöker framställa kärnvapen.

Den nya hemligstämplade IAEA rapporten kommer med all sannolikhet att ytterligare trissa upp det internationella tonläget kring Irans möjliga kärnvapenplaner.

Rapporten, som anses ovanligt rättfram i sina misstankar, är den första sammanställningen som gjorts sedan IAEA fick en ny chef, japanen Yukiya Amano.

I Washington sa en högt uppsatt amerikansk tjänsteman att den nye IAEA-chefen har insett allvaret och att det verkar som om Iran inbjuder till konfrontation.

Obama-administrationen misstänker också att Iran hoppas kunna använda en upptrappning på kärnenergifronten för att avleda uppmärksamheten från gatuprotesterna som skakat regimen i Teheran genom att ena landet mot utländska makter som vill hindra Iran från att växa som maktfaktor i regionen.

I oktober förra året såg det ut som om spänningarna kring Irans kärnenergiprogram höll på att lätta.

IAEA presenterade en överenskommelse som gick ut på att Iran skulle skicka 70 procent av sitt låganrikade uran utomlands - till Ryssland och Frankrike - för att där omvandlas till bränsle som kan användas i Irans forskningsreaktor som bland annat tillverkar medicinska isotoper för cancerbehandling.

Irans preliminära svar lät positivt, men med beprövad förhalningstaktik sände man ut motstridiga signaler under flera månader för att sedan meddela att Iran inte accepterar villkoren och därför har gått vidare med egen urananrikning.

USA har sedan dess argumenterat för nya strängare sanktioner med stöd av Storbritannien och Frankrike. Ryssland försöker övertala Iran att följa tidigare överenskommelser, medan Kina kan komma att ställa sig i vägen för en ny våg av sanktioner.

Iran har hela tiden förnekat att man försöker framställa kärnvapen och i förra veckan sa president Ahmadinejad att den dag Iran planerar att tillverka kärnvapen så kommer vi inte att dra oss för att berätta det för världen.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecila.udden@sr.se