Mamadou Tandja.

Kuppmakare i Niger vill införa demokrati

Uppdaterad: 08:14
Efter statskuppen i Niger i går har en militärjunta framträtt i tv och sagt att regeringen är upplöst.

Presidenten fördes bort sedan militär stormade presidentpalatset i går vid middagstid. Kuppmakarna tycks vilja införa demokrati.

Militärjuntan kallar sig "Högsta rådet för återuppbyggnad av demokratin". Juntan säger att den har "beslutat att ta ansvar för att få ett slut på det spända politiska läget" som har rått i landet sen president Tandja beslutat att genomföra förändringar av grundlagen så att han kan förlänga sin mandatperiod i ytterligare fem år.

Juntan säger sig vilja göra Niger till ett skolexempel på en god demokrati.

Trots att läget länge har varit spänt i Niger kom kuppen i går mitt på dagen överraskande.

Presidenten satt i ett möte i presidentpalatset när militär stormade in och förde honom med sig. Det gick lugnt till. Han fördes bort i en bil till ett militärläger utanför staden.

Men i skottlossningen utanför presidentpalatset när kuppmakarna tog sig in dödades tre soldater.

Enligt nyhetsbyrån AP leds kuppmakarna av en biträdande officer till en tidigare kuppmakare, Daouda Mallan Wanke, som genomförde en kupp för elva år sedan. Den kuppen ledde sedan till demokratiska val efter det tidigare militärstyret.

Den påstådde kuppledaren tillhör en fraktion som är djupt missnöjd med president Tandjas beslut att behålla makten – ett missnöje som han delar med många andra oppositionella som under det senaste året har organiserat allt fler protester med krav på att grundlagsändringen som ger presidenten förlängt mandat tas tillbaka.

Det har också lett till internationella protester och till att Niger har uteslutits ur den västafrikanska samarbetsorganisationen ECOWAS.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista