Ny metod kan hjälpa cancerpatienter

Ny DNA-teknik kan göra att man bättre kan skräddarsy cancerbehandlingar för enskilda patienter.

Med den nya tekniken kan man se om en operation har kunnat ta bort cancern helt och hållet, eller om det behövs mer behandling, säger cancerexperten Victor Velculescu på Johns Hopkins University i USA.

– Tekniken gör att vi kan utveckla en biomarkör som kan användas för att följa patienter efter att de fått olika behandlingar, eller för att kontrollera om cancern kunnat tas bort helt vid en operation, säger Victor Velculescu

Den så kallade biomarkör som forskarna tagit fram kan göra det möjligt att spåra mycket små mängder cancerceller, som annars inte skulle ha kunnat upptäckas.

Cancern gömmer sig ofta i kroppen även efter att man tagit bort en tumör vid en operation eller med strålning.

Men om de lurande cancercellerna upptäcks redan innan de format nya tumörer kan man sätta in aggressiv behandling direkt.

Motsatt kan tekniken också göra att läkarna mer säkert än tidigare kan säga när en person har blivit botad, säger cancerläkaren Luis Diaz på Johns Hopkins-universitetet i USA.

– Tekniken gör att vi kan svara på frågan om någon blivit botad av kirurgi, och det tror vi verkligen att den här biomarkören kan, säger han.

Den nya tekniken presenteras på den stora vetenskapskonferensen AAAS som just startat i San Diego i USA.

Den är ett steg på vägen mot att göra cancerbehandling mer personlig och individualiserad. Något som forskare länge ha talat om och som man hoppas mycket på för framtiden.

Forskarna har kunnat visa att den nya tekniken fungerar. Nu väntar finjusteringar och förhoppningen är att den ska kunna börja användas på sjukhus inom några år.

Än så länge är den prövad för bröstcancer och tjocktarmscancer, men cancerläkaren Luis Diaz säger att det troligen fungerar vid många olika cancerformer.

– Ja, vi tror att tekniken kan användas för i stort sett all cancer. De här speciella förändringarna i cancercellernas DNA borde finnas i majoriteten av alla cancerformer och är individuella för varje persons tumörer.

Mona Hambraeus, San Diego
mona.hambraeus@sr.se

Kallas PARE

Den nya tekniken kallas för PARE, som står för Personalized Analysis of Rearranged Ends.

Tekniken bygger på att DNA i cancerceller kastas om på ett sätt som är unikt för varje tumör. Det är de "stökiga" DNA-bitarna som forskarna kan spåra.

AAAS är The American Association for the Advancement of Science. Organisationen har sitt årsmöte i San Diego, där 8000 forskare från 50 länder samlas.

Studien kommer att publiceras nästa vecka i den vetenskapliga tidskriften Science Translational Medicine.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista