"Kritiken mot OS-arrangörerna orättvis"

Den omfattande kritiken mot arrangörerna av vinter-OS i Vancouver är orättvis. Det anser ordföranden i Sveriges olympiska kommitté, Stefan Lindeberg.

Lindeberg håller med om att en hel del har gått snett, till exempel felaktiga starter i skidskyttetävlingar, men säger att det är de internationella idrottsförbunden, som Internationella skidförbundet, som är ansvariga, inte arrangörerna.

– Det som hände i skidskyttet, träningen i störtloppet, det ligger på de internationella förbunden att hantera. De ska vara experterna. De ska stå för regelverket som ska följas. Man får hålla isär det om man ska värdera vad organisationskommittén här har åstadkommit.

Så det är orättvis kritik mot arrangörerna?

– Ja, jag tycker att man är alldeles för svepande. Man måste ta in helhetsbilden. Man kan lugna sig med att summera helhetsintrycket tills vi har kommit längre än en tredjedel in i spelen.

Men har du någon kritik mot arrangörerna?

– Ja, det är den vanliga kritiken som vi har vi alla OS, logistiken. Att få transporterna att fungera. De har gjort en del sena ändringar i tillgänglighet, hur man tar sig fram till olika arenor.

Lindeberg tycker att mediernas kritik, även om han alltså delar en del av den, är lite gnällig, och anser att kritikerna missar allt det som är bra med detta OS-arrangemang, och ger några exempel.

– OS-byarna här i Whistler och Vancouver är de bästa vi någonsin haft, fantastisk service. Volontärerna är också de bästa vi har haft. Och nu har det goda vädret kommit också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".