Nytt snökaos väntar i helgen varnar SMHI. Foto: Mark Earthy, Johan Nilsson, Henrik Hansson/Scanpix.
Klass 2-varning:

SMHI varnar resenärer inför helgen

Snön har redan lett till en rad olyckor i landet och framåt kvällen och natten väntas mer nederbörd. För första gången för den här vintern har SMHI utfärdat en klass 2-varning över mellersta Sverige på grund av snöandet.

– Det kan innebära fara för allmänheten rent av. Mycket med vind och nederbörd som faller som snö nu. Det är främst i trafiken som man stöter på problem och där ska man nog ta det försiktigt de närmsta dagarna, säger Nils Holmqvist, meteorolog vid SMHI.

Redan under natten till i dag så föll det flera centimeter snö, främst över Västsverige. I Vänersborg har flera skolor fått evakueras under dagen efter att för snömassorna på taken varit för stora och säkerheten inte längre kunnat garanteras. I Vimmerby kommun rasade en ladugård samman under förmiddagen.

Enligt SMHI: s prognos så kan det falla upp emot 30 cm snö över norra Götaland och södra Svealand de kommande dagarna.

Många barn och ungdomar startar sitt sportlov i morgon och Vägverket uppmanar nu trafikanter att tänka en extra gång innan man ger sig ut i trafiken. Luftfartsverket varnar om eventuella störningar i flygtrafiken och enligt Banverket som redan nu rapporterar om försenade tåg säger att det kommer att bli problem även på spåren, enligt Rebecka Strako på banverkets presstjänst.

– Det är nog en bra idé att om man åker lokalt ta ett tidigare tåg än vad man har tänkt sig för att vara säker på att komma i tid. Vi har sett nu under vintern att den här typen av väder leder till förseningar.

Sten Hellgren arbetar på snötippen i Norrköping. Han har mycket att göra redan nu, säger han.

– Man måste skjuta upp i stora högar annars går det inte.

Det ser ut som om det är skytteltrafik. Kommer det bilar hela tiden?

– Ja, det kommer i ett kör.

Hinner du med?

– Nej, det är knappt. Vi försöker att hinna med, säger Sten Hellgren arbetar på snötippen i Norrköping.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Tahir Yousef, SR Östergötland
tahir.yousef@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista