Könberg och Lindfors.

Flera moderater hoppar av efter röstfusk

Ytterligare två Stockholmsmoderater lämnar sina uppdrag efter partiets undersökning av provval och medlemsvärvning i nordvästra Stockholm. Det är Rolf Könberg och Petter Lindfors, båda ledamöter av kommunstyrelsen.

De har inte levt upp till andan i partiets regler och brustit i förtroendet som de fått, enligt Sten Nordin som är förbundsordförande för partiet i Stockholm.

– Det är klart att jag känner en stor sorg över hela den här veckan när Stockholmsmoderaterna stått i fokus. Inte för politiken utan för interna problem, säger han.

Det här är personer som har tunga uppdrag i kommunfullmäktige, eller sitter i riksdagen exempelvis. Hur påverkar det förtroendet för Moderaterna?

– Det viktiga för oss för vårt förtroende är att vi visar att vi inte accepterar brott mot våra regler. Det räcker egentligen inte med att uppfylla lagar och regler, man måste också uppvisa en god kamratskap och en god moral både i det externa och interna arbetet.

Sedan tidigare har Mats Rudin lämnat sina uppdrag. Han har värvat medlemmar i Tensta-Rinkeby och i vissa fall betalat in deras medlemsavgifter.

Efter undersökningar av Moderatkansliet i Stockholm och en revisionsbyrå är det klart att han värvat fler medlemmar och lämnat över deras namn och pengar till Rolf Könberg, Petter Lindfors och riksdagsledamoten Mats G Nilsson. Dessa har sedan registrerat medlemmarna.

Alla fyra har också fått anmärkningsvärt många röster i provvalet i området.

Mats G Nilsson vill inte lämna sina poster. I morgon ska Stockholmsmoderaternas valsedlar fastställas och han vill pröva om medlemmarna har förtroende för honom.

– Hans förtroende ska prövas av nomineringskommittén, säger Sten Nordin.

Men kan en riksdagsledamot agera i gränslandet för vad ni tycker är acceptabelt?

– Mats G Nilsson vill i dag ge sin egen förklaring till nomineringskommittén och då får vi avvakta kommitténs bedömning.

Det har spekulerats i att landstingsrådet Christer G Wennerholm och borgarrådet Ulla Hamilton agerat felaktigt. De har fått många röster i Tensta-Rinkeby, men bara något mer än i andra valkretsar, enligt Sten Nordin.

– Det har varit någon form av kampanj till förmån för deras namn, men jag bedömer inte att de har varit involverade i något regelvidrigt eller olämpligt.  

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista