Oro över larm när fast telenät försvinner

Bara några månader innan Telia börjar montera ned det fasta telenätet på landsbygden är det inte löst hur trygghetslarmen hos de äldre sedan ska fungera.

I dag används det fasta kopparnätet av kommunerna, men den möjligheten försvinner i samband med nedrustningen.

– Hur det blir vet man ju inte, det blir nog jobbigt. Men man får hoppas att det ordnar sig, säger 81-åriga Maria Albinsson. Hon har haft larm hemma hos sig i flera år och hoppas att det kommer fram en lösning inom kort.

Maria Albinsson bor ensam i ett radhus i det lilla samhället Korsberga, några mil söder om Vetlanda. Under de år som hon haft sitt trygghetslarm har hon råkat ut för en rad olyckor och då har den röda larmknappen som hon har i ett snöre kring halsen varit det enda sättet som hon kunnat larma omvårdnadspersonalen på. Det är viktigt att det fungerar, säger hon.

– Man trycker sådär. Jag har väl använt det 20 gånger minst, när jag har ramlat - och då är det viktigt att man har det. Jag skulle ju aldrig klara mig utan det, för då vore jag otrygg.

Larmen är kopplade till det vanliga telefonjacket, men med start i sommar kommer Telia att börja montera ner det fungerande telefonnätet på landsbygden och omkring 50 000 hushåll kommer att bli av med den fasta telefonin inom en femårsperiod. Den ska ersättas med en typ av mobil, fast telefoni via mobilnätet - en teknik som fått kritik tidigare för att den inte fungerar.

Flens kommun i Södermanland, Årjängs kommun i Värmland och Vetlanda kommun i Småland blir först ut som så kallade pilotkommuner, där delar av det fasta telefonnätet monteras ner.

Men med bara några månader kvar är ingen av de kommunerna klara med hur det nya systemet för det betydelsefulla tyrgghetslarmet ska se ut.

– Vi har ännu inte en klar lösning för det. Det här har ju varit en process som har kommit igång under senhösten, där vi i dialog med olika aktörer söker den allra bästa lösningen, säger Tomas Sandh, som är IT-strateg på Vetlanda kommun.

De som man talar med, äldre på landsbygden som har de här larmen, tycker att de är otroligt viktiga för tryggheten och känner oro att man inte riktigt är klar med det här. Vad säger du om det?

– Att man kan känna en viss oro, det förstår jag, för man vet vad man har. Men det är klart, det blir förändringar, där man kanske inte är riktigt säker på vad som kommer sedan. Men självklart gör ju kommunen allt vad som står i vår makt för att hitta lösningar som är minst lika bra som de gamla, säger Tomas Sandh.

Enligt Hans G Larsson. som är informationsansvarig på Telia, är trygghetslarmen kommunernas ansvar.

– Många kommuner tror jag har förlitat sig på att Telia på något sätt ska ta ett ansvar och lösa detta, men det här är ett ansvar för kommunerna och sedan är vi gärna med och diskuterar och kommer med tips och råd. Och så vitt jag förstår finns det företag som kan lösa detta för kommunernas del, säger Hans G Larsson.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se