Börserna reagerar på USA:s räntehöjning

Den amerikanska centralbanken höjde i går kväll sin diskontoränta från en 0,5 till 0,75 procent. Beslutet fick en omedelbar reaktion på börserna i Asien, där Tokyobörsens Nikkeiindex gick ner med 2,1 procent.

Och under förmiddagen i Europa och i Sverige steg de korta räntorna något, dollarn har stärkts och börsen går ner.

Beslutet var väntat men tidpunkten oväntad, säger Henrik Mitelman, marknadschef på banken SEB.

– Jag tror att det budskap som centralbanken vill skicka just nu är att pengar kan inte vara gratis under all framtid. Nu är det dags att göra någonting. Marknaderna fungerar bättre så nu är det möjligt för centralbanken att försöka ändra förutsttningarna för bankerna.

Det har fått effekter på marknaden. Börserna går ned och dollarn blir starkare.

– Effekten på marknaden blir ganska dramatisk. Men jag tror att det är ganska övergående för att det centralbanken egentligen gör är ingen penningpolitisk manöver. Det är inte så att man sätter upp den ränta som styr hushållens eller företagens räntor.

Betecknar du det som en överreaktion?

– Jag tror att det är en överreaktion och jag tror att vi kommer att få se en rekyl tillbaka på detta.

Hur viktigt var beslutet?

– Det är en viktig signal på det viset att centralbanken tydliggör att bankerna inte kan långa pengar gratis av centralbanken. Nu måste man finna andra sätt. Det är klart att för bankerna så fördyras lånekostnaderna något men å andra sidan är det också ett tecken på att ekonomin och marknaden kanske är i lite bättre tillstånd just nu, säger Henrik Mitelman på SEB.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista