Tror bara på anrikning i Iran.

Bildt osäker om Irans kärnvapenprogram

Ekot berättade i morse att FN:s kärnenergimyndighet IAEA i en ny hemlig rapport tror att det kan vara så att Iran är på väg att framställa sin första kärnstridsspets. Men utrikesminister Carl Bildt är osäker på om Iran verkligen håller på att skaffa sig kärnvapen.

– Det är alldeles uppenbart, tycker jag i alla fall, att de hade, tills för några år sedan, ett vapenprogram. Huruvida de har de i dag är svårt att veta. De har ett anrikningsprogram som inte är förenligt med det beslut som fattades av FN: s säkerhetsråd och som har bett dem att suspendera detta. Det anrikningsprogrammet går framåt men med rätt betydande svårigheter.

Håller Iran på att skaffa sig kärnvapen?

– Det vet vi inte. De skaffar sig en kapacitet för att kunna göra det.

Att de skaffar sig en kapacitet för att kunna göra det, vad får det för konsekvenser?

– Det är det som har föranlett att FN: s säkerhetsråd har sagt att intill klarhet har skapats angående den fredliga naturen deras program så har man bett dem att suspendera anrikningen. Det är det som ligger bakom de förhandlingar som nu förs angående urantillförseln till forskningsreaktorn i Iran. Det är det som är fokus för mycket av den diplomatiska aktiviteten just nu.

Vad blir nästa steg? Blir det nya sanktioner?

– En sådan diskussion pågår just nu i FN:s säkerhetsorgan i New York. Vi får se hur det går framåt.

Ser du själv några åtgärder som du tycker borde vidtas?

– I och för sig så tror jag att om du tittar på avståndet mellan de bägge positionerna så är det forskningsreaktorn som är i fokus just nu. Det är ett avstånd som borde kunna överbyggas med kreativ diplomati. Det är inte ett så stort avstånd. Sedan finns det en betydande osäkerhet i Teheran om de vill ha en överenskommelse eller inte. Det finns nog de som vill men det finns alldeles uppenbart de som inte vill. Det har mer att göra med den inrikespolitiska osäkerhet som finns i Iran självt.

EU:s utrikesministrar möts på måndag. Hur ska ni göra i den här frågan?

– Vi kommer nog att bara värdera situationen som den är just nu. De här frågorna för i all väsentlighet i FN:s säkerhetsråd i New York just nu.

Finns det inga krav på att EU ska bli en säkerhetspolitisk kraft och borde göra något nu i så fall?

– Jo, vi för samtal med Iran men när det gäller sanktionsfrågan så ligger den hos FN:s säkerhetsråd. Ska man ha sanktioner så kan de bara bli verkningsfulla om de har stöd av världssamfundet i dess helhet. Där förs diskussioner kanske framförallt med Ryssland och Kina som permanenta medlemmar men också andra medlemmar av säkerhetsrådet, säger utrikesminister Carl Bildt.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista