Fjällräven hotas av utrotning.

Världens länder klarar inte naturmål

FN har utnämnt 2010 till Året för biologisk mångfald och enligt millenniemålet skulle världens länder till i år ha hejdat förlusten av biologisk mångfald. Men knappast några länder klarar av att leva upp till det målet, inte heller Sverige.

– Ibland tar det tid för arter och ekosystem att återhämta sig, säger Anki Weibull, som arbetar med miljömålet Ett rikt växt och djurliv på Naturvårdsverket.

Sverige har haft lyckade räddningsaktioner för havsörn och berguv, men den vitryggiga hackspetten lever fortfarande på utrotningens gräns. Fjällräven är starkt hotad, jordbrukslandskapets fåglar minskar stadigt.

Det beror på förändringar i landskapet, på krympande livsmiljöer och ogenomtänkt exploatering. Och kunskapen om naturmiljön är alldeles för dålig, säger Johan Bodegård, chef för ArtDatabanken vid Lantbruksuniversitetet.

- Vi har koll på kanske en tredjedel av de arter som finns i landet och det är så att säga bara artbiten. Sedan pratar vi om ekosystemen också, hur de fungerar och levererar tjänster och så. Det är svårt att veta hur ett system fungerar om man inte ens vet hur beståndsdelarna ser ut. Kunskapen är ganska dålig.

Miljöstörande verksamheter måste noggrant rapportera sina utsläpp och miljöpåverkan. Men när det gäller biologisk mångfald och de ekosystemtjänster som naturen ger, finns inga sådana krav, säger Johan Bodegård.

– Att ett företag måste rapportera sina utsläpp betraktas som en självklarhet i dag, att de ska stå för den kostnaden. Men att ett företag till exempel ska övervaka och rapportera hur det står till med den biologiska mångfalden på sina marker, det tror jag är en otänkbar tanke för många politiker, säger Johan Bodegård.

Fram till nu har 110 länder rapporterat till Konventionen för biologisk mångfald hur de har klarat millenniemålet, att hejda förlusten av biologisk mångfald till 2010.

Enligt uppgifter till Ekot från sekretariatet i Montreal har inte ett enda land hittills uppgett att de klarar målet.

– Nio miljarder människor ska leva och ha det gott och allt fler gör också det. Det kommer att bli ett hårt utnyttjande av de biologiska systemen och den stora frågan är: klarar systemen av att producera alla de nyttigheter som vi behöver? säger Johan Bodegård.

Och frågan är om ambitionen i Sverige framöver ska bli att sänka målen eller att öka ansträngningarna.

– Jag tycker absolut inte att vi ska sänka målen, säger Anki Weibull Naturvårdsverket.

– Vi ska fortfarande arbeta väldigt ambitiöst med frågan. Jag hoppas att ambitionen ska kvarstå och kanske till och med skärpas.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".