Mats G Nilsson
efter moderatfusket

Även Mats G Nilsson hoppar av

Uppdaterad: 17:30
Flera Stockholmsmoderater lämnar sina uppdrag efter partiets granskning av provval och medlemsvärvning i nordvästra Stockholm.  Även riksdagsledamoten Mats G Nilsson, som hittills sagt att han står kvar, hoppar av sin kandidatur till höstens val.

Anledningen ska vara att han ändå inte tror att han skulle bli nominerad.

Mats G Nilsson menar att det är en politisk strid som ligger bakom anklagelser om ohederliga metoder i partiets provval i Stockholms stad.

– Det finns en väldigt tydlig politisk dimension. Ett par av dem som hängts ut står för en liberal flyktingpolitik, står för en liberal och tolerant syn i livsstilsfrågor. Tittar man på dem som ligger bakom beskyllningarna så märker man att det är personer som inte alls delar dessa värderingar, säger han.

Enligt de undersökningar som distriktsordföranden för Moderaterna i Stockholms stad, Sten Nordin, presenterade i morse har flera moderater inklusive Mats G Nilsson brustit i förtroende. 

Han och kommunpolitikerna Rolf Könberg och Petter Lindfors har anmält nya medlemmar från Tensta-Rinkeby till partiet som egentligen en annan moderat värvat, Mats Rudin. Samtidigt har de fyra fått anmärkningsvärt höga resultat i partiets provval där.

Men enligt Mats G Nilsson är det inte något oetiskt agerande. I stället är det "bittra äldre män" i partiet som vill motverka för många invandrare på listorna som nu försöker svartmåla gruppens agerande och Nilsson menar att partiets främsta integrationspolitiker, Könberg, nu tvingas lämna sina uppdrag.

Mats G Nilsson försvarar värvningarna.

– Jag samlade ihop de här värvningarna, det är föreningsmedlemmar, det är mina egna, det är anhörigas och jag har också tagit emot några från Mats Rudin, och skickat in till förbundet i samlad form på ett standardformulär.

– Så har jag alltid gjort. Jag har aldrig hört en negativ kommentar utan tvärtom bara uppmuntran för att vi ska värva så många som möjligt.

Partisekreterare Per Schlingmann tror inte att Moderaterna påverkas av händelserna i Stockholm eftersom distriktsförbundet snabbt tagit tag i dem.

 – Vi är ett parti som har tydliga regler och om man bryter reglerna så får det konsekvenser. Vi har visat genom den här utredningen att vi har säkerställt att det inte skett vid fler tillfällen.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista