Omvärlden fördömer statskuppen i Niger

Dagen efter statskuppen i Niger kommer fördömanden från omvärlden. Afrikanska unionen har fördömt kuppen och sagt att man har "nolltolerans" mot såna här våldsamma maktövertaganden.

Presidenten som förts till ett militärläger uppges "må bra" enligt kuppmakarna.

Utanför presidentpalatset i Niamey står stridsvagnar och beväpnade lastbilar. Men vissa militära avspärrningar har lyfts nu och livet börjar återgå i sina vanliga banor, enligt den franska radiokanalen RFI.

Att en statskupp ägde rum i huvudstaden mitt på ljusan dag i går, kom överraskande för de flesta, trots att missnöjet med president Mamadou Tandjas styre har vuxit under det senaste året.

Särskilt förvånande var att kuppen kom från militärt håll eftersom Tandja, som själv tidigare var militär, anses ha haft en bra relation till militären.

Men det var hunger efter mer makt som blev Tandjas fall. I fjol genomförde han grundlagsförändring och en omstridd folkomröstning som ledde till att han kunde förlänga sin mandatperiod en tredje gång. Och det har väckt folkets och den politiska oppositionens missnöje.

Niger som är ett av Afrikas fattigaste länder och just nu svårt drabbat av torka, är rikt på uran och har betraktats som en stabil demokrati sedan Tandja kom till makten vid demokratiska val 1999.

Samma år hade en annan militär, Wanké, genomfört en statskupp med målet att införa demokrati. Och det ser, åtminstone än så länge, ut att vara syftet för kuppmakarna också den här gången.

På radio i morse tillkännagav militärchefen Salou Djibo, som representant för "Högsta rådet för återuppbyggnad av demokratin", att målet med kuppen är att landet ska bli ett demokratiskt föredöme.

Presidenten som nu finns på ett militärläger uppges må väl.

Men från omvärlden kommer fördömanden över statskuppen och parterna uppmanas att inleda en demokratisk dialog så att nya val kan hållas inom kort.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se