Regeringen slår rekord i nya lagförslag

Lagrådet som granskar regeringens förslag innan de klubbas i riksdagen har aldrig haft så mycket att göra, säger före detta justitieråd Bo Svensson.

I hörnet av Bo Svenssons arbetsrum står en flyttkartong full med dokument. Regeringens förslag är omfattande.

Förslagen som ska granskas är ovanligt många. Där finns bland annat en ny alkohollag, fängelselag, konsulär katastroflag, varumärkeslag, patientsäkerhetslag och inte minst ny skollag.

Därtill en rad ändringar i bland annat socialtjänstlagen, brottsbalken, miljöbalken och föräldraledighetslagen för att nämna några.

– Det är arbete på helger och kvällar för att hålla undan, säger Bo Svensson.

Det handlar om att hinna innan det magiska datumet, i år den 19 mars, som är sista dagen för regeringen att lägga förslag till riksdagen.

De förslag som inte hinner bli klara tills dess hinner inte heller träda i kraft före valet.

Regeringen är mån om att hinna med att infria alla sina löften, mer mån än någon annan regering, säger före detta justitierådet Bo Svensson.

– Jag har varit med sedan 1970 när jag var i statsrådsberedningen och arbetade med att granska författningar på precis samma sätt. Jag kan inte minnas att det har varit så illa tidigare. Det är man nog allmänt ense om, att just i år är det en katastrofal situation, säger Bo Svensson.

Lagrådet är den del av Högsta domstolen som granskar regeringens förslag som är tänkta att bli nya lagar.

Lagrådet ser till att förslagen är förenliga med våra grundlagar och att de är rättsäkra.

I Sverige finns ingen författningsdomstol som kan underkänna lagar, därför blir lagrådets granskning extra viktig.

Lagrådet består av 12 ledamöter men bara fyra av dem är fortfarande aktiva.

Åtta av dem är pensionärer, eller ett slags åldermän, som antingen varit domare i Högsta domstolen eller i regeringsrätten.

Den juridiska erfarenheten är sammantaget flera hundra år. Trots att de inte är några ungdomar längre orkar de, säger Bo Svensson, före detta justitieråd.

– Ja, förvånansvärt. Det är gamla arbetsnarkomaner med pliktkänsla och det är guld värt i en sådan här situation. Folk jobba verkligen hårt här, säger Bo Svensson.

En av de ministrar vars förslag tagit upp mycket av lagrådets tid är utbildningsminister Jan Björklund. Hans skollag med 600 paragrafer håller nu som bäst på att granskas.

– Jag tror att alla har varit medvetna under flera år om att just våren 2010 så blir det rätt tungt. Jag hade gärna haft en borgerlig regering under flera mandatperioder dessförinnan också. Att det blir just nu beror på att det blev en ny regering 2006. En ny regering har många saker man vill ändra på och sista året efter alla utredningar och remisser är just då det blir tung belastning, säger Jan Björklund.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista