Iran nekar mot kärnvapenanklagelser

Irans högste ledare, Ayatollah Khamenei, förnekade i dag att Iran har kärnvapenplaner. Khameneis uttalande kom som reaktion på en rapport från Internationella Atomenergiorganet, IAEA.

IAEA varnar för första gången i rapporten öppet för att Iran arbetar på att framställa sin första kärnstridsspets.

Ayatollah Khamenei kallade anklagelserna mot Iran för struntprat. Vår religiösa tro är emot den typen av vapen och vi försöker inte skaffa kärnvapen, sa Khamenei.

Den hemligstämplade IAEA-rapport som delvis läckt ut i media är ovanligt skarp i sina formuleringar. Tidigare har IAEA tonat ner sannolikheten att Iran försöker skaffa kärnvapen, men kärnenergiorganet fick nyligen en ny chef, japanen Yukiya Amano, som enligt källor i USA, har insett allvaret.

Tyskland Frankrike och Ryssland har under dagen riktat kritik mot Iran. Frankrike uppmanade omvärlden till beslutsamhet och från Moskva sa man att man inte kan acceptera att Iran vägrar samarbeta med IAEA.

Sveriges utrikesminister, Carl Bildt, däremot, såg inte mycket nytt i IAEA-rapporten. I linje med de senaste amerikanska underrättelseuppgifterna, sa Bildt att han tror att Iran har stora tekniska svårigheter. Bland annat med centrifugerna, vilket gör urananrikningen långsammare.

De tekniska problemen kan innebära att det dröjer längre innan Iran kan framställa kärnvapen, men Irans mönster av förhalning och vägran att samarbeta med IAEA är mycket oroande sa en högt uppsatt amerikansk tjänsteman.

Obamaadministrationen misstänker också att Iran försöker använda en kärnenergikonfrontation för att avleda uppmärksamheten från gatuprotesterna genom att ena landet mot utländska makter som vill hindra Iran från att växa som maktfaktor i regionen.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se