Antonov allt mer inblandad i Saabköp

Den omstridde ryske affärsmannen Vladimir Antonov tycks bli allt mer inblandad i sportbilstillverkaren Spykers köp av biltillverkaren Saab trots tidigare löften om att Spyker skulle hålla Antonov utanför affären.

Det är som att tonen skruvas upp allt mer för varje dag som går kring finansieringen av Spykers köp av Saab.

I veckan stod det klart att Vladimir Antonov inte alls är bortkopplad från Saab-affären, så som vd:n Victor Muller tidigare har sagt.

Tvärtom har Antonov i intervjuer berättat att det är hans bank som har finansierat Spykers första delbetalning till Saabs ägare GM.

I dag säger Vladimir Antonov till nyhetsbyrån Reuters att han kommer låna ut ännu mycket mer pengar för att finansiera köpet av Saab. Totalt handlar det om lån på ungefär 100 miljoner dollar.

För det förlusttyngda Spyker har Vladimir Antonov länge varit största finansiär och delägare, med nästan 30 procent av aktierna. Men Antonov har anklagats för kopplingar till organiserad brottslighet, och det ska ha fått GM att kräva att Antonov kopplas bort från affären.

Spykers vd Victor Muller har gått med på att köpa Antonovs aktier. Men det blir nu allt tydligare att det är Antonov som lånar ut pengarna till Mulers privata bolag Tenaci.

Alltså kan man säga att Vladimir Antonov går från att vara direkt storägare i Spyker till att bli indirekt ägare.

Tidigare var alltså Antonovs ägarskap ett stort hinder för Saabaffären. Frågan är om det är ett problem i dag.

GM vägrar nu kommentera Antonovs inblandning. Svenska regeringen säger att det inte är dess sak att kommentera vem som finansierar Spykers köp av Saab, och Victor Muller själv har Ekot inte fått tag på i dag, utöver att Muller i ett sms meddelar att Saabaffären blir definitivt klar först nästa vecka.

Jens Möller
jens.moller@sr.se