Valduell M mot S

I dag hölls den första i en serie valdueller mellan Moderaterna och Socialdemokraterna och temat var ekonomi. Platsen var Malmö och kombattanterna var finansminister Anders Borg och Socialdemokraternas ekonomiska talesperson, Thomas Östros.

– Den viktigaste prioriteringen vi har nu när vi sitter och arbetar med budgeten framåt är att sänka skatten för pensionärerna. Många pensionärer har en tuff situation och det är en viktig prioritering för oss att prioritera pensionärernas situation, sade Anders Borg bland annat.

– Sverige är ett av de få länder i världen där pension beskattas hårdare än lön och jag tycker det är orättfärdigt. Vi lade redan i höstas ett förslag om att halvera ett första steg klyftan för att ta bort klyftan och det är vårt tydliga besked till landets pensionärer, sade bland annat Thomas Östros.

Det här var den första debatten av totalt sju som Socialdemokraterna har tagit initiativ till.  Duellerna har olika teman och olika debattörer ska mötas på flera håll i landet under februari och mars. Jobbpolitiken, klimatfrågorna, utrikespolitik och barns och ungas uppväxtvillkor är några av debattrubrikerna. Men den här gången handlade det alltså om ekonomi. Tonen var bitvis ganska irriterad mellan Thomas Östros och Anders Borg och någon gång havererade debattörerna fullständigt.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se