SAS lönekostnader högst i branschen

Flygbolaget SAS toppar med bred marginal listan över lönekostnaderna över världens flygbolag, enligt statistik från analysföretaget Center for Asian Pacific Aviation.

Men Sture Stölen, ansvarig för investerarelationer på SAS tycker att statistiken är orättvis.

--Vi har till exempel mycket mer personal. Ett lågprisbolag outsourcar ju allting. Om du outsourcar allting så har du ju ingen personal som kommer in i statistiken.

I de här siffrorna pekas det förlusttyngda SAS ut som ett bolag med lönekostnader som ligger skyhögt över andra flygbolag - tre gånger högre än genomsnittet hos konkurrenterna.

Men SAS tycker att statistiken är missvisande. Dels för att bolaget har mer markpersonalen anställd där lönerna räknas med och dels för att jämförelsen gäller flygkilometer. Konkurrenter som Air France-KLM och Lufthansa flyger längre och kan därför slå ut sina kostnader på fler kilometer.

Men något ligger det ändå i de här siffrona för inom SAS pågår just nu förhandlingar om att få ned just lönekostnaderna i nivå med konkurrenternas.

– Den ger nog en viss indikation på att vi har en kostnad och det vet vi. Men det är mycket det vi nu ska hantera i den process vi går igenom, säger Sture Stölen, ansvarig för investerarelationer på SAS.

Sören Granath
soren.granath@sr.se