Utställningskommisarie Johnny Johansson med en räddad kanin. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Kaniner instängda efter hallras

Tyngden av mängder av snö fick i natt taket och en vägg till Rosvalla tennishall i Nyköping att rasa. 1 648 kaniner, men inga människor, befann sig i byggnaden inför en utställning.

Enligt Stefan Karlsson, jourhavande vid räddningstjänsten i Nyköping, fanns kaninerna i byggnaden när taket rasade. Hur stora skadorna är går dock inte att säga, men inga människor uppges ha kommit till skada.

-Vi kan inte låta folk gå in innan vi säkrat byggnaden. Det fanns 1 648 kaniner därinne och taket har rasat över en del av utställningsborden. Men vi vet ännu inte hur det gått för kaninerna, säger Stefan Karlsson.

Byggexpertis har varit på plats och räddningstjänsten har bedömt att det inte är risk för fortsatta ras.

-Ungefär hälften av kaniner ligger under den del av taket som rasat. Resten av burarna står på andra sidan och dessa kommer vi att försöka lyfta ut på mekanisk väg. Några försök att rädda de kaniner som finns under raset kommer vi inte att göra. Det skulle i så fall få ske på bekostnad av de kaniner som vi vet lever. Räddningsarbetet kommer att bli så långdraget att de inte skulle överleva då, säger Lars Ahlgren.

Kaninägarna kommer att informeras på sina hotell. En del olyckliga hussar och mattar har sökt sig till tennishallen.

-Det är klart att det är ett trauma. Men de som är här hjälper till. Och det är trots allt tur att det inte hände under dagen då det dessutom fanns 500 besökare i hallen, säger Lars Ahlgren till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".