Under förmiddagen rapporterades fler trafikolyckor i Stockholmsområdet. Foto: Johan Nillson/Scanpix.

Snö och hårda vindar ger trafikproblem

Uppdaterad: 11:47
Ett snöoväder drar under helgen fram över södra Sverige. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för norra Götaland och södra Svealand.

Lars och Maria Johansson kör från Skåne till Idre med familjen.

– Vägarna innan Jönköping var mycket dåliga. Det var 15-20 centimeter snö och inte skottat. Vi räknar inte med att kunna köra hela vägen upp till Idre, säger Lars Johansson.

Är det inte dumdristigt att ha gett er ut?

– Vi trodde nog att E4:an var skottad. Vi har skickat rekommendationer hem till kompisar som ska ge sig av att kanske stanna hemma och åka i morgon i stället, säger Maria Johansson.

Enligt SMHI kan det komma upp till fyra decimeter snö på vissa håll i dag. Och trots att Vägverket har 2 000 plogbilar i beredskap är det stora trafikproblem i stora delar av Götaland och Svealand.

I Södra Dalsland har man slutat ploga helt på många mindre vägar eftersom vinden gör att de ändå driver igen.

Tobias Palmblad har under natten och morgonen plogat i området runt Mullsjö.

– Vi sitter och plogar konstant fram och tillbaka men det hjälper inte. Det yr igen och kommer mer snö direkt så det känns lite lönlöst ibland, säger Tobias Palmblad.

Också tågtrafiken har stora problem. Många avgångar i södra halvan av landet har ställts in.

Enligt Banverket gör det extrema väderläget att fler tåg kan ställas in med kort varsel. Läget på vägarna gör också att man på flera håll inte kommer sätta in ersättningsbussar.

Det rapporteras också om problem i lokaltrafiken och i Skaraborg har räddningstjänsten fått rycka ut för att bistå hemsjukvården. Bland annat har bandvagnar satts in för att vårdpersonal ska kunna ta sig fram till patienter som behöver insulin, rapporterar SR Skaraborg.

Snöområder fortsätter nu sakta norrut och SMHI har utökat klass två varningen om att vädret kan innebära fara för allmänheten, till att också omfatta Uppsala, Roslagskusten och södra Gävleborg.

– Man kan fortsätta att räkna med snöfall och friska vindar, säger meteorolog Elin Torstensson vid SMHI.

Vad ska man tänka på?

– Man ska absolut ta det lugnt i trafiken och kanske inte ge sig ut i onödan om det inte krävs, säger Elin Torstensson.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Pernilla Arvidsson, SR Jönköping
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista