Balkenende möter medierna. Foto: Evert-Jan Daniels/Scanpix.
Nederländerna

Nyval väntar efter regeringskollaps

Uppdaterad: 11:49
Nederländernas regering sprack i natt på grund av oenighet om landets trupper i Afghanistan. De två största partierna i regeringskoalitionen kunde inte komma överens om huruvida styrkorna i Afghanistan ska vara kvar eller ej.

– Det finns inte längre någon fruktbar väg för koalitionsregeringen att gå - förtroendet mellan oss saknas, sa premiärminister Jan-Peter Balkenende i morse när han meddelade att regeringen spricker. Det var efter 16 timmars förhandlingar som sträckte sig långt in på natten och som slutade med att Arbetarpartiet hoppar av regeringssamarbetet.

Och det är på grund av partiets motstånd mot att låta landets trupper i Afghanistan stanna kvar längre än planerat.

Nederländerna har 2 000 man på plats i Afghanistan, och de ska hem i sommar. Men premiärminister Balkenende från det största partiet i koalitionsregeringen - Kristdemokraterna - vill att soldaterna ska stanna längre.

En sådan förfrågan har nämligen kommit från Nato, som söker med ljus och lykta efter truppförstärkning i sitt försök att få läget i Afghanistan under kontroll.

Nederländerna har haft sina soldater på plats sedan 2006 och uppdraget har redan förlängts en gång helt enkelt för att inget annat land erbjöd sig att ersätta de nederländska soldaterna.

Men i höstas röstade det nederländska parlamentet igenom att den här gången ska trupperna tas hem. Afghanistaninsatsen har aldrig varit populär bland folk i Nederländerna och hittills har 21 av landets soldater fått sätta livet till.

Nu väntar nyval och morgonens besked betyder med största sannolikhet också att Nato får leta efter truppförstärkning någon annanstans än i Nederländerna.

Maria Sjöqvist
maria.sjöqvist@sr.se

Mer om läget i Nederländerna: 

Nyvalet väntas komma tidigast kring halvårsskiftet och sedan kan det följa flera månader långa koalitionsförhandlingar.

Enligt opinionsmätningar kan det behövas fyra eller fem partier för att få ihop en majoritet i parlamentets andrakammare, som har 150 platser.

Väljarundersökningar tyder på att det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet PVV, lett av Geert Wilders, kan bli största eller näst största parti. I EU-parlamentsvalet gick PVV starkt framåt.

Jan Peter Balkenendes kristdemokratiska CDA väntas däremot gå tillbaka. Balkenende har varit premiärminister sedan 2002.

Nästa ordinarie val i Nederländerna skulle ha hållits i maj 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista