Halva taket rasade natten till lördagen in i en ladugård i Dämparp Nässjö med fyrahundra grisar. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix.

Många tak livsfarliga under snömassor

Runt om i södra och västra Sverige har tak rasat in i natt och på förmiddagen. Snöns tyngd gör att konstruktionerna inte håller.

I Kungsbacka var tennisspelare på väg in i Valldahallen när tak och väggar började rasa under snömassorna. Just nu sitter polisens avspärrningsband här, för taket ligger på golvet.

– Taket har rasat in, en tredjedel av hallen är helt förstörd, säger säkerhetsteknikern Mats Söderström.

Men ska inte taket till en idrottshall tåla lite snö?

– Jo, men nu är det mycket snö - och det får analyseras varför det hänt.

För en vecka sedan stängdes Valldahallen av säkerhetsskäl. Men den öppnade igen nu i veckan.

I dag har Lidköpings kommun beslutat att stänga alla idrottsanläggningar på grund av rasrisken, som bedöms vara stor. I Vänersborg rasade delar av taket in i morse till den helt nya Arena Vänersborg, trots att det skottades ordentligt så sent som i går.

– Men det som har hänt i natt från elva och framåt - det är ju bara att titta ut - med snön och den vind som varit, så tror vi att snön lagt sig på ett av de här räckena och orsakat det här, säger Peter Nilsson, chef för Arena Fritid Vänersborg.

I Falkenberg och Borås har tak också rasat, över en företagslokal och en paketterminal.

Utanför Nässjö i Småland rasade taket in över ett grisstall med mellan 300 och 400 grisar tidigare i dag. Enligt räddningstjänsten kan de allra flesta grisarna räddas.

Värre är det för många av de kaniner som i dag skulle tävla i SM i kaninhoppning i tennishallen i Nyköping. I natt störtade taket till hallen in under snömassorna.

- Man kan inte förstå att det är sant, att ett helt stort hus bara står med en bakvägg kvar och så vet man att därinne finns minst 1800 kaniner. Och samtidigt är vi tacksamma att det inte hände under dagen så det fanns människor. Det hade kunnat bli en tragedi så mycket större ändå, säger Birgitta Eriksson i styrelsen för Sörmlands kaninhoppare.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Samarbete med SR:s lokala kanaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista