Hockeybiljetter till salu.

Svartabörshandeln blomstrar under OS

I Vancouver gör svartabörshajarna just nu goda affärer på att sälja biljetter till vissa OS-evenemang och i synnerhet till ishockeyn. På gatorna ser man säljarna på många ställen och det de gör är faktiskt inte olagligt, rapporterar Ekots utsände.

– Biljetter, behöver ni biljetter frågar en man i ett gathörn på en av Vancouvers gå gator. Han visar några av de dyrgripar han har, bland annat till den populära konståkningen.

Jag frågar om han har några biljetter till Sveriges hockeymatch mot Finland, men då skakar han bara på huvudet. När jag undrar hur affärerna går, säger han ett korthugget Good, bra...
Kanske misstänker han att jag är en nyfiken journalist eller så tror han inte att jag ska köpa något. I vilket fall som helst byter han gathörn.

Vidareförsäljning av biljetter till ett högre pris än det ursprungliga är ändå inte förbjudet här. Men säljarna på gatan måste ha en speciell licens, annars kan de åka på böter på motsvarande nästan 2 000 kronor - säkerligen en liten summa för svartabörshajarna.

De sägs göra mycket bra affärer under OS. En biljett till OS-finalen i herrhockeyturneringen kan inbringa mer än tio gånger ursprungskostnaden och kosta köparen mellan 20 000 och 40 000 kronor, enligt polisen. Och polisen säger sig ha viss kontroll på försäljningen och har också utdömt en del böter till icke-licenserade säljare.

Enligt polisen är den största risken för köparna att de får falska eller stulna biljetter. Flera sådana fall har redan avslöjats under OS.

Och människor jag möter på gata i Vancouver har delade åsikter. Paul Magarty, som själv vill ha biljetter till USA-Kanadamatchen konstaterar uppgivet att det är lite irriterande med svartabörspriserna, men det är inte mycket att göra åt.

Anders Ask, vinter-OS Vancouver
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista