Snön driver kraftigt. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Sverige hukar under snöovädret

(Uppdaterad 04.12)
Snö och blåst ställde till stora problem i Götaland och södra Svealand under lördagen och problemen fortsätter in på söndagsdygnet.  Tak rasar in, vägar yr igen och åtskilliga SJ-tåg är 12-15 timmar försenade.

Natten till söndagen var flera tåg mellan Stockholm och Göteborg försenade mellan 12 och 15 timmar. Eva Carlbrand, passagerare på ett tolv timmar försenat X2000-tåg på väg från Göteborg till Stockholm säger till Ekot att maten ombord är slut och att det heller inte finns vatten ombord som går att dricka.

Även tåg mellan Stockholm och Malmö är kraftigt försenade liksom vissa norrlandståg.

Banverket beslutade natten till söndagen att ställa in en stor del av söndagens tåg- och pendeltågavgångar i bland annat Stockholm och Göteborg.

Det är främst i västra och norra Götaland och i södra Svealand som inskränkningar görs.

-Banor måste stängas eftersom det inte går att snöröja och köra trafik på ett säkert sätt i det väder som råder. Vi prioriterar att hålla stambanorna öppna. Viss X 2000-trafik kommer att gå under morgonen, men inte mellan Stockholm och Göteborg, säger Bodil Sonesson vid Banverkets presstjänst till TT.

Förhoppningen är att få igång X 2000 före klockan tolv på vissa sträckor. Från Stockholm till Malmö respektive Sundsvall, och omvänt, beräknas de första avgångarna till 10-tiden. Till och från Göteborg kommer trafiken igång senare.

-Hur pendeltågstrafiken ser ut beror på vädret. Det bästa är att titta på de lokal trafikbolagens hemsidor i Stockholm och Göteborg, säger Bodil Sonesson.

Norr om Dalälven och i södra Götaland väntas tågtrafiken gå i någorlunda normal omfattning under söndagen.

Det var många som bokstavligen fastnade i snön under lördagen. Tågbanorna är inte framkomliga och det är lika illa på vägarna. Vägverket varnar för akut trafikläge i norra Götaland och södra Svealand. Det går inga bussar i Bohuslän, Skaraborg och Dalsland.

Flera mindre vägar i Dalsland har lämnats oplogade och på E 45:an mellan Brålanda och Mellerud måste alla bilar köra i kolonn efter en plogbil. Det är enda sättet att ta sig fram. Senare under natten mot söndagen var vägen mer farbar men snödreven utgjorde fortfarande ett stort problem.

I Skaraborg har bandvagnar fått rycka ut för att hemsjukvården ska kunna ta sig fram.

– Den här resan vi gjorde nu är att vi hämtar in vårdtagare till vårdhem, för hemtjänsten tar sig inte ut till dem. Nu ska vi även köra ut dem som arbetar till patienter så att de får vårda dem på plats, säger brandmannen Erik Vedebrand som kör bandvagn.

Tung snö på elledningarna har gjort att omkring tretusen hushåll i södra Sverige saknar ström.

Många tak har också rasat samman av tyngden från all snö. I Kungsbacka rasade taket till Valldahallen i morse just när flera tennisspelare var på väg in. Det skulle också vara en ungdomsturnering i innebandy där idag. Men nu har alla idrottshallar i kommunen stängt. Även i Lidköping och Lilla Edet är idrottshallarna stängda av säkerhetsskäl.

I Vänersborg rasade taket till det nybyggda Arena Vänersborg tidigt i morse.

I Jönköping hotar taket till ishallen Smedjehov att rasa och delar av taket till det stora köpcentret A 6 riskerade att ge vika. Sara Jönsson och Emma Ceasar som jobbar i en butik där hörde hur det började - med en stor smäll.

– Jättehög och jätteotäck. Vi såg hur det vibrerade i väggen. Vi blev jätterädda och hoppade till andra sidan butiken. Emma ringde väktarna och så kom räddningstjänsten och polisen och nu står vi och väntar. Det är snön som trycker på, mer vet vi inte.

Nu är avspärrningarna vid A 6 borttagna.

I går omkom en man när taket till en maskinhall i Svenljunga rasade. I dag har ingen människa kommit till skada - men många djur. I Dömestorp söder om Linköping rasade ladugårdstaket in över 200 kor.

Samma sak hände i ett grisstall i Nässjö men de flesta grisarna kunde räddas.

I tennishallen i Nyköping skulle SM i kaninhoppning avgöras i dag, men i natt rasade taket in över alla kaniner. Natalie Ulriksen väntade oroligt utanför den rasade hallen idag.

– Alla mina kaniner är där inne nånstans, vi vet inte om de lever eller är borta.

– Helt sanslöst och samtidigt är vi tacksamma att det inte hände under dagen med en massa människor här för det hade kunnat bli en tragedi så mycket större ändå, säger Birgitta Eriksson i styrelsen för Sörmlands kaninhoppare.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Samarbete med SR:s lokala kanaler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".