Brittiska valrörelsen redan i gång

Nu börjar valtemperaturen stiga i Storbritannien. I dag lanserade regeringspartiet Labour sin valslogan och partiledaren Gordon Brown höll sitt första riktiga valtal, trots att han ännu inte har talat om när i vår som valet ska hållas.

– Ja, titta en gång till på oss, vädjade Gordon Brown och det här var uppenbart riktat till dem som redan bestämt sig för att rösta på nåt annat parti.

Labour har, efter 13 år vid makten, tappat mycket av sitt väljarstöd och har länge legat omkring tio procentenheter efter huvudmotståndaren, Det konservativa partiet.

Mantrat att titta en gång till på oss upprepade han flera gånger och gav exempel på olika politiska frågor. Sedan kom del två  av mantrat.

– Titta mycket noga på dem, alltså de konservativa. Och så gav han exempel på det han tycker brister i deras politik.

Valets viktigaste fråga kommer att bli hur Storbritannien ska komma tillrätta med de skakiga statsfinanserna. De konservativa vill skära i statens utgifter och göra det snabbt. Labour vill gå långsammare fram och också ha mer av skattehöjningar.

Labours valslogan blir "en rättvis framtid för alla" och den kritiserades omedelbart av det andra stora oppositionspartiet Liberaldemokraternas ledare Nick Clegg, som hävdade att klyftorna har ökat under Labours regeringstid.

Många anser ju också att Gordon Brown själv är en belastning för partiet i valet och försök har gjorts att ersätta honom. Och idag var han också lite självkritisk.

– Jag är inte perfekt men jag vet var jag kommer ifrån, sa Brown.

Med det ville Gordon Brown säga att han är samma sort som den breda brittiska allmänheten och det är den Labour ska värna om i valet, sa han också.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se