EU-ministern kritisk till kollegans säljresa

Den nyblivna EU-ministern Birgitta Ohlsson är kritisk till att statliga Rymdbolaget med regeringens hjälp försöker sälja övervakningssystem till diktaturens Libyen.

Övervakningssystem ska bland annat användas för att fånga in flyktingar som försöker söka asyl i EU.

Handelsminister Ewa Björling deltog i Rymdbolagets säljresa till Libyen men nyblivna statsrådskollegan Birgitta Ohlsson ser stora problem med den planerade affären.

– Jag tycker att det här är oerhört problematiskt, säger Birgitta Ohlsson.

Hur rimligt är det att statsrådet, handelsministern deltar i det här säljandet?

– Jag antar att det här har blivit accepterat och godkänt. Sedan kan man tycka att det kan behöva vara hårdare restriktioner, säger Birgitta Ohlsson.

Skulle du vilja göra det?

– Nej, det skulle jag inte vilja göra, säger Birgitta Ohlsson.

Varför?

– Jag tycker, som liberal, att vi bör ha skarpare restriktioner på detta fält, säger Birgitta Ohlsson.

Libyens behandling av flyktingar är hårt kritiserat av människorättsorganisationer, ett stort antal flyktingar sitter fast i Libyen.

Sedan landet träffat ett mycket kontroversiellt avtal med Italien om att stoppa de flyktingar som försöker ta sig till Europa över Medelhavet.

Sveriges Television visade nyligen hur statliga Rymdbolaget använder flyktingövervakning som ett försäljningsargument när man tillsammans med handelsminister Ewa Björling marknadsför sin övervakningsteknik för den libyska regeringen.

Människorättsorganisationen Amnesty anser att Sverige därmed hjälper Libyen att kränka flyktingarnas mänskliga rättigheter.

– Det är väldigt problematiskt och jag tror att vi måste ha en större och mer öppen diskussion om vad vi säljer och vilka länder vi säljer till, säger Birgitta Ohlsson.

Bland den nya EU-ministerns första uppgifter blir att försöka få in jämställdhetspolitik i EU:s ekonomiska strategi.

Birgitta Ohlsson är kritisk till att jämställdhet inte finns med i förslaget till den EU-plan för tillväxt och sysselsättning som kallas 2020-strategin.

– I dag kan man säga att Europa har världens mest välutbildade hemmafruar. Det är absolut inte okej. Jag blir som feminist väldigt förbannad över att många länder inte har kommit längre och inte satsar mer på jämställdhet mellan könen, säger Birgitta Ohlsson.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".