En man får hjälp att korsa en översvämmad gata i Funchal på Madeira. Foto: Octavio Passos/Scanpix.
Madeira

Minst 30 döda efter oväder på Madeira

Minst 30 människor har omkommit i oväder på ön Madeira i Atlanten efter jordskred och stora översvämningar.

I trakten av Funchal är läget besvärligt och räddningspersonal arbetar med att undsätta nödställda från översvämmade områden.

Ett sextiotal personer har skadats.

Madeira har uppemot 300 000 invånare och ligger 40 landmil från Kanarieöarna och 60 mil från Afrikas nordvästkust. Turismen är öns viktigaste näringsgren och Madeira tar emot turister året runt, även om det inte är högsäsong just nu.

Researrangören Solresor har för närvarande har 270 resenärer på ön.

– Det har inte varit helt lätt att få kontakt med vår personal, för telefonnätet har stundtals legat nere, säger informationschefen Pauline Berndtsson till TT.

– Enligt vår platschef är läget som värst i Funchal, men på våra hotell där ska det inte vara någon fara.

Alla är ombedda att stanna kvar inomhus, men personalen hade via telefon lyckats nå 13 av 15 hotell.

Ving har runt 60 resenärer på plats, de flesta i Funchal.

– Vår personal har ringt runt till alla hotell och de rapporterar att läget är under kontroll och att gästerna är lugna. De ska hålla sig på hotellen och vi har naturligtvis ställt in alla utflykter, säger informationschef Magdalena Öhrn.

Det bor cirka 40 svenskar på Madeira. Ambassaden i Lissabon var i kontakt med det svenska honorärkonsulatet som har försökt nå alla bofasta.

– Vi har inga uppgifter om att några svenskar ska vara drabbade, sa Barbro Elm på utrikesdepartementets presstjänst på kvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".