Tågtrafiken lamslagen av snöovädret

Uppdaterad: 10:50
Snöovädret över Götaland och Svealand under natten har orsakat stora störningar i tågtrafiken. Banverket beslutade i natt att ställa in det mesta av tågtrafiken i de värst drabbade områdena.

Till och från Stockholm och Göteborg går det inga tåg alls just nu, säger Karl Gustav Olsson på SJ:s pressjour.

– Från Stockholm blir det inga tåg nu på förmiddagen och likadant från Göteborg. Det går inga tåg förrän klockan 10-12. Det är lite vagt ännu men det kommer besked längre fram.

Och när trafiken sen kommer igång kommer det att vara färre tåg än vanligt som går.

Många tåg har också suttit fast ute på banorna i går och under natten. Vissa i 10-12 timmar. Passageraren Eva Carlbrand ringde till Ekot i natt. Hon satt fast på ett tolv timmar försenat X 2000-tåg från Göteborg till Stockholm. All mat ombord var slut och det fanns inget dricksvatten heller. Och så har det varit på många av tågen.

Nu ska alla tåg som suttit fast vara framme vid sina slutstationer, säger Karl Gustav Olsson på SJ, som beklagar att så många blivit fast på tågen. Det är också många som har klagat på dålig information.

– Det kan mycket väl tyckas så för att vi har inte vetat så mycket själva när spåren har varit farbara och så vidare. Vi har lämnat den information som vi har haft vid tillfället. Det är bara att beklaga att det har blivit på det här viset. Vädrets makter har vi inte kunnat råda över den här gången.

Kommer SJ att kompensera passagerarna på något sätt?

– Det står alla fritt att lämna in reklamationer till vår kundtjänst. Vi kommer att bedöma de här fallen efter hand.

Enligt SJ:s pressjour ska det också gå att lämna tillbaka biljetter.

– Väljer man att avbryta sin resa tar vi tillbaka alla biljetter. Påbörjar man sin resa får man räkna med att det blir förseningar även under dagen. Vi hoppas dock att det ska bli bättre än i går när vi väl kommer igång, säger Karl Gustav Olsson, SJ:s pressjour. 

SJ hänvisar till sin hemsida för mer information, vilket gjort att det nu är svårt att komm ain på hemsidan.

Banverket jobbar nu för fullt med att röja spåren så att trafiken kan komma igång.

– Det är väderläget som gör det. Vi måste få banorna röjda från de stora mängderna snö innan de är körbara, säger Bodil Sonesson på Banverkets presstjänst.

Hur illa är det ute på tågbanorna?

– Där det har fallit mycket snö under gårdagen och nu under natten är det alldeles för mycket snö för att över huvudtaget kunna köra eller kunna köra med bibehållen säkerhet.

När kommer trafiken att vara i gång igen?

– I full omfattning är väldigt svårt att säga eftersom det är många tusen växlar och många mil jörnväg som ska röjas. Och det väntas ytterligare en del snö i början av veckan, säger Bodil Sonesson på Banverket.

Också på vägarna är det besvärligt att ta sig fram på många håll i Mellansverige, säger Thomas Andersson på Vägverket.

– Det är genomgående vinterväglag på alla vägar med snö och is på vägbanan. I Vänerområdet, särskilt i Dalsland, är det problem där det absolut minsta vägnätet är oplogat än så länge. Men eftersom blåsten nu bedarrar så kommer vi igång med uppplogningen av vägarna undan för undan. Då prioriterar vi de största vägarna i första hand, säger Thomas Andersson på Vägverket.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se